eur:
394.31
usd:
370.05
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Alaksandar Vucic szerb elnök az őt és a kormányzó Szerb Haladó Pártot (SNS) támogató belgrádi nagygyűlésen 2023. május 26-án. A felirat jelentése: szerb remény.
Nyitókép: MTI/AP/Marko Drobnjakovic

Megvan Vucic ellenszere a szerbiai belpolitikai válságra

Előre hozott választásokat tartanak hónapokon belül, a kérdés már csak az, hogy mikor – közölt Aleksandar Vucic. Az időpont az ellenzékkel folytatandó megbeszélések eredményétől függ, az ellenzéki politikusok viszont korábban azt jelezték, hogy nem hajlandók tárgyalóasztalhoz ülni az elnökkel. A részletekről Németh Ferencet, a Magyar Külügyi Intézet kutatóját kérdeztük.

Egyelőre nehéz megmondani, hogy mire gondolt a költő, ebben az esetben Alekszandr Vucic szerb elnök, hogy mikorra szeretné kitűzni az előre hozott választások időpontját – fogalmazott Németh Ferenc, aki szerint a legbiztosabb, hogy a jövő év eleje lesz az, amikor ezen választások végbemehetnek.

Szerbiában azután robbant ki belpolitikai válság, hogy négy héttel ezelőtt két véres lövöldözésre is sor került – az egyikre Belgrádban, a másikra a főváros környékén –, amelyek folyományaként azóta is folyamatosak a tüntetések a szerb fővárosban, ahol a jelenlegi kormány elszámoltatását, miniszterek lemondását, valamint jelentős reformokat követelnek a demonstrálók – emlékeztetett a Magyar Külügyi Intézet kutatója. A jelek szerint a kormányzópárt, illetve maga Alekszandr Vucic elnök pedig előre hozott választások kiírásával kívánja feloldani a helyzetet.

Az előre hozott választások egyben Vucic hatalmának megerősítését is jelenthetik, miután a közvélemény-kutatások alapján továbbra is a Szerb Haladó Párt és Vucic elnök számít a legnépszerűbb politikai erőnek, illetőleg politikusnak. Bár a tüntetések hatására számottevően csökkent mind a párt, mind az államfő támogatottsága, jelek szerint ebből az ellenzéki pártok mit sem profitálnak, a kiábrándult szavazók ugyanis a felmérések szerint nem az ő irányukba tendálnak.

Ahogyan arról az Infostart is beszámolt, a véres ámokfutásokat követően Szerbiában fegyveramnesztiát hirdettek. Németh Ferenc szerint a nagyszabású intézkedésnek alapvetően pozitív volt a társadalmi visszhangja, ami során a lakosok nagyságrendileg 10 ezer fegyvert szolgáltattak be a hatóságoknak. Mindez jól mutatja, hogy a két lövöldözés mennyire kihatott az állampolgárok erőszakhoz, valamint fegyvertartáshoz kötődő viszonyára is.

Ami a koszovói konfliktust illeti, a kutató úgy vélekedett, hogy

a kiélezett helyzet „nagyon jól jött” a belgrádi kormánynak, hiszen ezáltal elterelődik a figyelem a belpolitikai problémákról. A „koszovói kártya” azonban csak részint működik,

mert ugyan az EU vagy az Egyesült Államok most az észak-koszovói helyzet mielőbbi rendezésére fókuszál, a szerb társadalom nem hagyott fel a tüntetésekkel – jegyezte meg a Magyar Külügyi Intézet munkatársa.

Csütörtök este a belgrádi kormány összeült. A tanácskozásról nem sok minden szivárgott ki, csupán annyi – amint arról korábban is már szó esett –, hogy előre hozott választások lehetnek, és ha erre sor kerül, akkor Ana Brnabic jelenlegki miniszterelnök le fog mondani. A nagy kérdés, hogy ki kerül majd a helyére – fogalmazott Németh Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×