eur:
389.19
usd:
368.08
bux:
55893.59
2023. szeptember 29. péntek Mihály
Alaksandar Vucic szerb elnök az őt és a kormányzó Szerb Haladó Pártot (SNS) támogató belgrádi nagygyűlésen 2023. május 26-án. A felirat jelentése: szerb remény.
Nyitókép: MTI/AP/Marko Drobnjakovic

Megvan Vucic ellenszere a szerbiai belpolitikai válságra

Előre hozott választásokat tartanak hónapokon belül, a kérdés már csak az, hogy mikor – közölt Aleksandar Vucic. Az időpont az ellenzékkel folytatandó megbeszélések eredményétől függ, az ellenzéki politikusok viszont korábban azt jelezték, hogy nem hajlandók tárgyalóasztalhoz ülni az elnökkel. A részletekről Németh Ferencet, a Magyar Külügyi Intézet kutatóját kérdeztük.

Egyelőre nehéz megmondani, hogy mire gondolt a költő, ebben az esetben Alekszandr Vucic szerb elnök, hogy mikorra szeretné kitűzni az előre hozott választások időpontját – fogalmazott Németh Ferenc, aki szerint a legbiztosabb, hogy a jövő év eleje lesz az, amikor ezen választások végbemehetnek.

Szerbiában azután robbant ki belpolitikai válság, hogy négy héttel ezelőtt két véres lövöldözésre is sor került – az egyikre Belgrádban, a másikra a főváros környékén –, amelyek folyományaként azóta is folyamatosak a tüntetések a szerb fővárosban, ahol a jelenlegi kormány elszámoltatását, miniszterek lemondását, valamint jelentős reformokat követelnek a demonstrálók – emlékeztetett a Magyar Külügyi Intézet kutatója. A jelek szerint a kormányzópárt, illetve maga Alekszandr Vucic elnök pedig előre hozott választások kiírásával kívánja feloldani a helyzetet.

Az előre hozott választások egyben Vucic hatalmának megerősítését is jelenthetik, miután a közvélemény-kutatások alapján továbbra is a Szerb Haladó Párt és Vucic elnök számít a legnépszerűbb politikai erőnek, illetőleg politikusnak. Bár a tüntetések hatására számottevően csökkent mind a párt, mind az államfő támogatottsága, jelek szerint ebből az ellenzéki pártok mit sem profitálnak, a kiábrándult szavazók ugyanis a felmérések szerint nem az ő irányukba tendálnak.

Ahogyan arról az Infostart is beszámolt, a véres ámokfutásokat követően Szerbiában fegyveramnesztiát hirdettek. Németh Ferenc szerint a nagyszabású intézkedésnek alapvetően pozitív volt a társadalmi visszhangja, ami során a lakosok nagyságrendileg 10 ezer fegyvert szolgáltattak be a hatóságoknak. Mindez jól mutatja, hogy a két lövöldözés mennyire kihatott az állampolgárok erőszakhoz, valamint fegyvertartáshoz kötődő viszonyára is.

Ami a koszovói konfliktust illeti, a kutató úgy vélekedett, hogy

a kiélezett helyzet „nagyon jól jött” a belgrádi kormánynak, hiszen ezáltal elterelődik a figyelem a belpolitikai problémákról. A „koszovói kártya” azonban csak részint működik,

mert ugyan az EU vagy az Egyesült Államok most az észak-koszovói helyzet mielőbbi rendezésére fókuszál, a szerb társadalom nem hagyott fel a tüntetésekkel – jegyezte meg a Magyar Külügyi Intézet munkatársa.

Csütörtök este a belgrádi kormány összeült. A tanácskozásról nem sok minden szivárgott ki, csupán annyi – amint arról korábban is már szó esett –, hogy előre hozott választások lehetnek, és ha erre sor kerül, akkor Ana Brnabic jelenlegki miniszterelnök le fog mondani. A nagy kérdés, hogy ki kerül majd a helyére – fogalmazott Németh Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János: az uniós ígérgetés ellenére nem sok minden történt

Bóka János: az uniós ígérgetés ellenére nem sok minden történt

Európai Unió jövőbeli bővítése volt a legfőbb téma az EU Általános Ügyek Tanácsa Spanyolországban tartott informális ülésén. A tanácskozás részt vett Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter, akinek az elmondása szerint a tagállamok fokozatos integrációval gyorsítanák a Nyugat-Balkáni országok csatlakozását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.29. péntek, 18:00
Vinkó József
a Magyar Konyha főszerkesztője
Inflációs adatok érkeztek, így reagálnak a tőzsdék

Inflációs adatok érkeztek, így reagálnak a tőzsdék

Óvatos emelkedéssel kezdték az európai tőzsdék szeptember utolsó kereskedési napját, miután az amerikai indexek pluszban zártak csütörtökön, és az ázsiai részvénypiacokon is többnyire jó volt a hangulat hajnalban. A délelőtti eurózónás inflációs adatokat követően tovább emelkedtek az irányadó európai indexek, és délután még az Egyesült Államokból is érkezett inflációs statisztika, ami nem rontott a hangulaton. A magyar tőzsdén az OTP felfelé korrigál a tegnapi hír nélküli esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×