eur:
389.83
usd:
362.86
bux:
68067.67
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Gothenburg, Sweden - January 17, 2015: A close up shot from above of a young womans hands holding a white Xbox One controller as she is playing a video game. Natural lighting, shot on wooden background with shallow depth of field.
Nyitókép: luza studios/Getty Images

Gyerekekkel kapcsolatban járt el szabálytalanul a Microsoft

Az Xbox felhasználói fiókot létrehozó gyerekek adatait gyűjtötte a cég illegálisan, anélkül, hogy erről a szülőket értesítette volna.

20 millió dollárjába került a cégnek a hiba. Az összeget amerikai szövetségi szabályozó hatóságoknak köteles megfizetni - írja a BBC. Az erről szóló megállapodást hétfőn írta alá a cég.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) szerint a Microsoft megsértette a gyermekek online adatainak védelméről szóló törvényt, mivel nem szerezte be a szülők hozzájárulását, és a szükségesnél hosszabb ideig őrizte meg a 13 év alatti gyermekek személyes adatait a 2021 előtt létrehozott fiókok esetében.

Az Amazon múlt héten hasonló ügyben kényszerült 25 millió dolláros összeget fizetni.

Éveken át őrizek érzékeny adatokat, például gyermekek hangjának felvételeit. A cég ajtócsengő-kamera egysége, a Ring miatt beleegyezett, hogy 5,8 millió dollárt fizet, miután korlátlan hozzáférést biztosítottak az ügyfelek adataihoz.

Az Xbox készülékek használatához mindenkinek felhasználói fiókot kell létrehoznia, melyben meg kell adnia teljes nevét, e-mail címét és születési idejét. A Microsoft a szülőktől csak azután kért hozzájárulást az adatgyűjtéshez, hogy olyan adatokat is megadtak már a gyerekek, mint például a telefonszám.

2015-2020 között a cég egyes esetekben éveken át gyűjtött adatokat, még ha a szülő nem is járult ehhez hozzá. Arról sem tájékoztatták a felnőtteket, hogy pontosan milyen és mennyi adat jut így a birtokukba.

A megállapodás részeként a Microsoftnak új biztonsági intézkedéseket kell bevezetnie a gyermekek számára. Ez magában foglalja egy olyan rendszer fenntartását, amely két hét elteltével törli az összes személyes adatot, ha a szülői beleegyezés nem érkezik meg.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×