eur:
389.28
usd:
367.37
bux:
55557.08
2023. szeptember 29. péntek Mihály
A XVIII. század végén emelt belvárosi református templom (elöl) és a XVIII. században épült barokk Ferences templom (Barátok temploma) és kolostor (háttérben, b). MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László
Nyitókép: MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László

Magyar nemzeti színű szalagot loptak el Székelyudvarhelyen, nyomoz a román rendőrség

A szalagokat a székelyudvarhelyi Millenniumi emlékoszlopnál elhelyezett koszorúkról a vasárnapi, nemzeti összetartozás napi ünnepség után vitték el.

Négy dél-romániai, galaci lakhelyű ember a nemzeti összetartozás napi ünnepség után két órával letépte a székelyudvarhelyi városháza előtti téren álló emlékoszlop elé helyezett koszorúkról a nemzeti színű, illetve a székely zászló színeivel ékesített szalagokat.

Az elkövetők a szalagokat egy közeli utcában szemeteskukákba dobták – számol be a Székelyhon hírportál.

A Hargita megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szerint az incidens után a rendőrök a helyszínen kérdőre vonták a gyanúsítottakat, majd a helyi rendőrőrsre kísérték és igazoltatták őket. A négy galaci lakhellyel rendelkező, 53 és 58 év közötti ember – két férfi és két nő – ellen lopás gyanújával indult bűnvádi eljárás, a nyomozás az ügyészség bevonásával folytatódik.

Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal szóvivője a Székelyhonnak úgy nyilatkozott, a vasárnapi, nemzeti összetartozás napi megemlékezés egyébként incidensek nélkül, békésen zajlott.

A városvezetés elítéli az ünnepség után történteket.

A székelyföldi városban vasárnap délután a polgármesteri hivatal, a művelődési ház és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács helyi szervezetének szervezésében tartottak emlékünnepséget a trianoni békeszerződés évfordulója alkalmából. A Hargita Népe megyei lap beszámolója szerint az eseményen többek között Gálfi Árpád polgármester mondott beszédet, majd az áldás után a jelenlévők megkoszorúzták az emlékművet.

Az emlékoszlopot 1897. július 26-án avatták fel a Millennium alkalmából, 1919-ben a román hatóságok lebontották, de a székelyudvarhelyi városvezetés 2008-ban felújíttatta.

Címlapról ajánljuk

Az osztrákoknak elege lett a pontatlan magyar vasútból, drasztikusat léptek

Az ÖBB a vágányzár első két hetének tapasztalatai és többszöri figyelmeztetés után ma egyoldalúan bejelentette: jövő hétfőtől levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról és kettévágja Bécsben a Linz, Salzburg, München fele továbbmenő budapesti railjet vonatokat - írja Vitézy Dávid a közösségi oldalán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.29. péntek, 18:00
Vinkó József
a Magyar Konyha főszerkesztője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×