eur:
392.89
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Magyarország lobogójának ünnepélyes felvonása az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren 2015. június 4-én, a nemzeti összetartozás napján, a trianoni békediktátum 95. évfordulóján. A kép előterében egy székely zászló.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Trianon évforduló - Erdélyben is megünnepelik a nemzeti összetartozás napját

Magyarországon ugyancsak több megemlékezést tartottak a trianoni békeszerződés évfordulója kapcsán.

"Ilyenkor nem azt nézzük, ami elválaszt egymástól, ami különbség közöttünk, hanem azt, ami közös, ami összeköt" - mondta Csécs Márton unitárius esperes a torockói Duna-napon.

A turizmusáról híres dél-erdélyi magyar település lelkésze a 17. századi unitárius költő, Tordai János soraival köszöntötte a nemzeti egységet Torockón ünneplőket: "Jó az egyességben, a szép békességben együtt lenni. Jó, mert az egyesség mindenkor gyönyörűséget teremt".

Az esperes az összetartás fontosságára is felhívta a figyelmet, rámutatva, hogy ez aktív cselekvés. Azokat is erre buzdította, akik távol maradtak, mert nem akarnak közösséget vállalni.

A nemzeti összetartozás napját Erdély számos településén megünnepelik vasárnap. Székelyudvarhelyen 17.30-kor kezdődik az emlékünnepség a Városháza téri Milleniumi emlékoszlopnál. 19 órától a Székesfehérvári Balett Színház Fantomfájdalom című táncdrámáját adja elő, ez a trianoni békediktátum századik évfordulójára készült.

Marosvásárhelyen délelőtt a Gecse utcai református templomban, 16.30 órától a Bolyai téri unitárius templom udvarán emlékeznek, és felavatják a Réti Zoltán alsócsernátoni mester által faragott haranglábat. Erre kerül az az 1697-ben öntött kis harang, mely a nemzeti összetartozás jegyében szólal meg.

Csíkszeredában a Székely Hadosztály emlékművénél idén is megtartják a hagyományos őrségállást, majd 18 órától ünnepélyes zászlófelvonás lesz a Csíkszéki Mátyás Huszáregylet közreműködésével.

Sepsiszentgyörgyön a kőszínpadnál tartanak megemlékezést 17.30 órától a Sepsiszéki Székely Tanács és a Sepsireform Egyesület szervezésében, ezen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) is képviselteti magát.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×