eur:
394.37
usd:
371.67
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Royal Air Force

Botrány a brit légierőben: "haszontalan fehér férfiakat" utasítottak el

Kiszivárgott e-mailekből derült ki, hogy a kisebbségekhez tartozó és női jelentkezőket előnyben részesítették, a fehér férfiakat pedig diszkriminálták.

A háttérben a teljesíthetetlennek tűnő diverzitási mérőszámok elérése állt: a toborzótisztekre hatalmas nyomás nehezedett, a kiszivárgott levelezésekben "haszontalan fehér férfi" pilótákról beszéltek – írja a Sky News.

A toborzóbizottságok egy része sem ülhetett össze azért, mert nem volt tagjainak sorában megfelelő létszámban női, illetve kisebbségekhez tartozó tag.

A diverzitási arányok elérése érdekében hátrányosan diszkriminált fehér férfi jelöltek közül 31-en kártérítést is kaptak az őket érő hátrányos megkülönböztetés miatt.

Fejenként ötezer font, azaz nagyságrendileg 2,1 millió forint járt nekik ezért.

Egy későbbi felülvizsgálat ugyanakkor már arról szólt, hogy százakat különböztettek meg hátrányosan. A légierő a 31 férfi kompenzálását elismerte, de összeget nem hozott nyilvánosságra.

Két jól értesült forrás szerint a leleplezések ellentétben állnak Wigston légimarsall ismételt kijelentéseivel, miszerint a sokszínűség javítására tett jó szándékú erőfeszítések nem jelentenek hátrányos megkülönböztetést a fehér férfiakkal szemben. A légierő a héten nyugállományba vonuló vezérkari főnöke is hangsúlyozta, hogy a légierő műveleti képességeit soha nem befolyásolták ezek a előírások.

A légierő szóvivője szerint a felvétel követelményein semmit sem változtattak, és a bevetési képességek is változatlanok maradtak, egy forrás ugyanakkor füstölgő puskacsőként utalt a kiszivárgott levelekre. Augusztusban a légierő toborzásának akkori vezetője, Elizabeth Nicholl azért mondott le posztjáról, hogy tiltakozzon a fehér férfiak háttérbe szorítása ellen a kisebbségek és a nők javára. A kiszivárgott levelek még a 2020-2021es időszakból származnak, Nicholl elődje, William Dole idejéből.

Az e-mailekben kifejezetten kérik, hogy átlátható listát kapjanak, melyből leszűrhető, melyik jelölt nő, illetve valamilyen kisebbség tagja.

Az e-mail szerzője azt is megírja, hogy ha nem lesz elég nő és kisebbségi toborzótiszt, nem tudnak működni a bizottságok, és sokallja a haszontalan fehér férfi jelöltet.

"A királyi légierő nem riad vissza azoktól a kihívásoktól, amelyekkel szembe kell néznünk, hogy olyan szolgálatot építsünk, amely az Egyesült Királyság munkaerő-állományának minden részéből vonzza és toborozza a tehetségeket. Továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy a törvény rendelkezésein belül növeljük az alulreprezentált csoportokból történő toborzásunkat" – reagált a légierő szóvivője útján az értesülésekre.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×