eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Nyitókép: Royal Air Force

Botrány a brit légierőben: "haszontalan fehér férfiakat" utasítottak el

Kiszivárgott e-mailekből derült ki, hogy a kisebbségekhez tartozó és női jelentkezőket előnyben részesítették, a fehér férfiakat pedig diszkriminálták.

A háttérben a teljesíthetetlennek tűnő diverzitási mérőszámok elérése állt: a toborzótisztekre hatalmas nyomás nehezedett, a kiszivárgott levelezésekben "haszontalan fehér férfi" pilótákról beszéltek – írja a Sky News.

A toborzóbizottságok egy része sem ülhetett össze azért, mert nem volt tagjainak sorában megfelelő létszámban női, illetve kisebbségekhez tartozó tag.

A diverzitási arányok elérése érdekében hátrányosan diszkriminált fehér férfi jelöltek közül 31-en kártérítést is kaptak az őket érő hátrányos megkülönböztetés miatt.

Fejenként ötezer font, azaz nagyságrendileg 2,1 millió forint járt nekik ezért.

Egy későbbi felülvizsgálat ugyanakkor már arról szólt, hogy százakat különböztettek meg hátrányosan. A légierő a 31 férfi kompenzálását elismerte, de összeget nem hozott nyilvánosságra.

Két jól értesült forrás szerint a leleplezések ellentétben állnak Wigston légimarsall ismételt kijelentéseivel, miszerint a sokszínűség javítására tett jó szándékú erőfeszítések nem jelentenek hátrányos megkülönböztetést a fehér férfiakkal szemben. A légierő a héten nyugállományba vonuló vezérkari főnöke is hangsúlyozta, hogy a légierő műveleti képességeit soha nem befolyásolták ezek a előírások.

A légierő szóvivője szerint a felvétel követelményein semmit sem változtattak, és a bevetési képességek is változatlanok maradtak, egy forrás ugyanakkor füstölgő puskacsőként utalt a kiszivárgott levelekre. Augusztusban a légierő toborzásának akkori vezetője, Elizabeth Nicholl azért mondott le posztjáról, hogy tiltakozzon a fehér férfiak háttérbe szorítása ellen a kisebbségek és a nők javára. A kiszivárgott levelek még a 2020-2021es időszakból származnak, Nicholl elődje, William Dole idejéből.

Az e-mailekben kifejezetten kérik, hogy átlátható listát kapjanak, melyből leszűrhető, melyik jelölt nő, illetve valamilyen kisebbség tagja.

Az e-mail szerzője azt is megírja, hogy ha nem lesz elég nő és kisebbségi toborzótiszt, nem tudnak működni a bizottságok, és sokallja a haszontalan fehér férfi jelöltet.

"A királyi légierő nem riad vissza azoktól a kihívásoktól, amelyekkel szembe kell néznünk, hogy olyan szolgálatot építsünk, amely az Egyesült Királyság munkaerő-állományának minden részéből vonzza és toborozza a tehetségeket. Továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy a törvény rendelkezésein belül növeljük az alulreprezentált csoportokból történő toborzásunkat" – reagált a légierő szóvivője útján az értesülésekre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Zelenszkij Lengyelországban járt, de nem találkozott tisztviselőkkel - Háborús híreink vasárnap

Zelenszkij Lengyelországban járt, de nem találkozott tisztviselőkkel - Háborús híreink vasárnap

Az Ukrajna által javasolt béketerv, valamint a fekete-tengeri gabona-egyezmény felélesztésére irányuló legújabb ENSZ-javaslatok "nem reálisak" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter; Volodimir Zelenszkij közben szombaton lengyelországi látogatása során kitüntetéseket adott át két lengyel önkéntesnek, de nem találkozott hivatalos személyekkel a Kijev és Varsó között a gabonaimport miatt feszült viszony közepette. A fronton közben tovább folynak a harcok, Ukrajna arról számolt be, hogy áttörték az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében. Kilenc ember meghalt és 16 megsebesült, köztük két tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint egy ukrán légicsapásban, amely Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti parancsnokságát érte a Krímnél. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×