eur:
393.04
usd:
372.03
bux:
55379.72
2023. szeptember 28. csütörtök Vencel
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijevi sajtóértekezletén 2023. április 20-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Jens Stoltenberg: Ukrajna a NATO tagja lesz, csak egy kérdés maradt

A NATO főtitkára szerint valamennyi tagállam támogatja, hogy Ukrajna a szövetség tagja legyen. Csupán egyetlen kérdés maradt: az időpont. A norvég politikus a ZDF német televíziónak nyilatkozott, nem említve több tagállam kételyeit. Berlin álláspontja szerint Kijevet támogatni kell, de tagságról egyelőre nem lehet szó.

Az interjúban a német közszolgálati televízió emlékeztette Jens Stoltenberget arra, hogy a szövetség 2008-ban ígérte meg Ukrajnának a NATO-tagságot. Ezzel kapcsolatban azt a kérdést tette fel, vajon az orosz agresszió sújtotta országnak további tizenöt évet kell várnia a csatlakozást.

"Nem tudom pontosan megmondani, hogy Ukrajna mikor lesz a szervezet tagja, de azt elmondhatom, hogy valamennyi tagállam egyetért a csatlakozással" – jelentette ki a főtitkár, utalva arra, hogy a tavalyi csúcstalálkozón megújították az erre vonatkozó ígéretet.

Ennél is fontosabbnak tartotta ugyanakkor, hogy – mint fogalmazott – valamennyi szövetséges egyetértett Ukrajna "katonai támogatásának" szükségességében. Csakis ez biztosíthatja Ukrajna szuverén államként való túlélését. Ha ez nem sikerül, a NATO-csatlakozás amúgy sem jöhet szóba – tette hozzá.

A ZDF emlékeztette a főtitkárt arra, hogy mind a német kancellár, mind a külügyminisztere kételyeit fejezte ki Ukrajna csatlakozásával kapcsolatban. Ezzel összefüggésben pedig azt a kérdést tette fel, hogy milyen érvekkel kívánja a kételkedőket meggyőzni. A konkrét választ megkerülve Stoltenberg ismételten azt hangoztatta, hogy Ukrajna csatlakozásával valamennyi tagállam egyetért. Szerinte most a csatlakozáshoz vezető útról van szó, most ezzel kell foglalkozni.

"Természetesen be kell vallanunk, hogy a csatlakozásra a háború idején nem kerülhet sor. De már most meg kell kezdenünk az előkészületeket a háború után időre"

– fűzte hozzá. Stoltenberg cáfolta azt is, hogy a menetrenddel kapcsolatban egyfajta "rohanásról" lenne szó. "Ukrajnának már most segítenünk kell, hogy tovább közeledjen a szövetséghez" – jelentette ki.

A segítség kapcsán pedig kiemeltéte annak szükségességét, hogy Ukrajna a szovjet szabványú katonai felszerelés NATO-szabványú fegyverekre cserélhesse fel.

Stoltenberg 2000 és 2001, illetve 2005 és 2013 között Norvégia miniszterelnöke volt, a NATO főtitkáraként pedig 2014 október elsején lépett hivatalba. A ZDF kérdésére utalt arra, hogy jelenlegi mandátuma ősszel lejár, és nem áll szándékában a meghosszabbítása. Meggyőződését fejezte ki, hogy a szövetség képes "jó utódmegoldást" találni.

"A magam részéről csak arra összpontosítok, hogy a szövetséget a jelenlegi rendkívül nehéz időszakban vezessem"

– jelentette ki.

Stoltenberg interjújával egy időben német források emlékeztettek: Oslóban a szövetség külügyminisztereinek nem hivatalos találkozóján több tagország állást foglalt az ellen, hogy Ukrajnának gyors csatlakozást ígérjenek. Idézték Annalena Baerbock német külügyminisztert, aki támogatásáról biztosította ugyan a NATO által meghirdetett "nyitott kapuk politikáját", de úgy vélte, egy háború közepén újabb csatlakozásról nem lehet szó.

A források utaltak arra is, hogy Németországhoz hasonlóan más nagy nyugat-európai NATO-tagállamok is óvtak a tagsággal kapcsolatos "túlzott" ukrajnai várakozásoktól. Németország mellett az Egyesült Államok és Franciaország is azon az állásponton van, hogy "gyors" teljes jogú tagság nem jöhet szóba, ehelyett biztonsági garanciákat kell nyújtani Ukrajnának. Idézték a francia külügyminisztert, Catherine Colonnát, aki szerint az ilyen jellegű, a háború utáni időszakra szóló konkrét biztonsági garanciáról most kell tárgyalni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.28. csütörtök, 18:00
Áder János
volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke
Kijevbe látogatott a NATO-főtitkár, lassan halad az ellentámadás – Háborús híreink csütörtökön

Kijevbe látogatott a NATO-főtitkár, lassan halad az ellentámadás – Háborús híreink csütörtökön

Egy ukrán katonai szóvivő szerint mintegy 500 Wagner-zsoldos újra megjelent a kelet-ukrajnai fronton. Bahmut bevétele óta nem harcoltak wagneresek Ukrajnában. Egy másik ukrán tisztviselő arról számolt be, hogy Donyeck megyében új vasútvonalakat építenek az oroszok, hogy ezzel csökkentsék a Krími hídtól való logisztikai függőségüket. Oroszország újabb videót tett közzé az ukránok szerint felrobbantott Viktor Szokolov admirálisról. Ugyancsak videóval igyekeztek bizonyítani, hogy Ramzan Kadirov csecsen elnök rendben van: Vlagyimir Putyinnal találkozott a Kremlben. Váratlanul Kijevbe látogatott Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, ahol Volodimir Zelenszkijjel is találkozott. Bár a főtitkár szerint az ukrán erők „fokozatosan teret nyernek” az orosz erőkkel szembeni ellentámadásban, továbbra is lassan halad az ukrán ellenoffenzíva.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×