eur:
387.95
usd:
363.95
bux:
55589.52
2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella
Nyitókép: Twitter/Ursula von der Leyen

Még közelebb került Moldova az uniós tagsághoz

Moldova egyértelmű előrehaladást ért el az európai uniós tagság felé - jelentette ki szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Chisinauban, Moldova fővárosában.

"Lenyűgöző látni, hogy a nyomás ellenére Moldova gyors és minőségi előrehaladást ért el" - hangsúlyozta von der Leyen a Maia Sandunak, Moldova Nyugat-barát államfőjének oldalán tartott sajtótájékoztatóján.

"Az EU jelentősen megnöveli chisinaui küldöttségét, hogy támogassa a további reformokat" - tette hozzá a bizottsági elnök.

"Moldova Európa szívében van. Moldova Európa része" - hangoztatta a bizottsági elnök.

Maia Sandu arról beszélt, hogy az Európai Politikai Közösség Chisinauban csütörtökön tartandó csúcstalálkozója Európa béke iránti elkötelezettségét és az ukrajnai "orosz invázió" elutasítását jelzi. A moldovai elnök kijelentette, hogy hazájának helye az Európai Unióban van, és a csütörtöki csúcstalálkozóé fontos nap lesz Chisinau és Európa számára egyaránt.

Az Európai Politikai Közösség csúcsértekezletén várhatóan 47 ország állam-, illetve kormányfője vesz részt. Ez a második ilyen találkozó, az elsőt tavaly tartották Prágában. A mostanin a háború mellett várhatóan energetikai kérdésekkel foglalkoznak kiemelten.

Maia Sandu hangoztatta, hogy az értekezlet a Moldova melletti egyértelmű nemzetközi támogatást is jelzi az ukrajnai háború hátterével.

Bejelentette azt is, hogy megállapodást írt alá az Európai Bizottság elnökével a mobiltelefonos roaming-díjak összehangolásáról. Az egyezmény januárban lép életbe.

Nicu Popescu moldovai külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva azt emelte ki, hogy Oroszország a moldovai szakadárok támogatásával évtizedek óta azon fáradozik, hogy megnehezítse Chisinau haladását az uniós integráció útján. Leszögezte: Moszkva ezt célzó lépései azonban nem vezettek sikerre, Moldova tovább halad az EU-csatlakozás felé.

Szerdán Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője megnyitotta az unió új kirendeltségét Moldovában, amely egyebek között a biztonsági és védelmi együttműködést segíti, de polgári jellegű misszióként. Borrell hangoztatta, hogy ezzel is Chisinau támogatását kívánják hangsúlyozni, azt, hogy Moldova az EU stratégiai partnere. Moldova és az Európai Unió ugyanazokkal a kihívásokkal küzd - emelte ki ő is, szintén az Ukrajna elleni orosz háborút említve meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.21. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
Még tovább drágul a fekete arany? Eljön a 100 dolláros olajár?

Még tovább drágul a fekete arany? Eljön a 100 dolláros olajár?

Az egekbe szökő olajáraknak komoly következményei vannak világszerte, minden autós közvetlenül érezheti a bőrén a történetet, ugyanis egyre drágábban lehet tankolni a benzinkutakon. Ezen felül az olajár-emelkedés inflációra gyakorolt hatását sem lehet fél vállról venni, bár ennek súlyosságáról megoszlanak a vélemények. Az mindenesetre világos, hogy a szaúdiak árfelhajtó tevékenysége komoly fejtörést okoz a kormányzatoknak világszerte - adódik a kérdés, hogy meddig maradhat ilyen magasan az olajár? Mire számítanak az elemzők, mennyibe fog kerülni a Brent hordója 2023 végén? Elemzésünkben ennek járunk utána. Többek között az energiapiaci befektetésekről is szó lesz a Portfolio Signature Online Klubján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×