eur:
387.44
usd:
363.52
bux:
55488.41
2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella
Nyitókép: Pixabay

Vegyes a kép – uniós biztosok a magyar EU-elnökségről

Tapasztaltunk némi javulást, de továbbra is aggodalomra ad okot a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzete - nyilatkozta Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos Brüsszelben, az EU-tagállamok uniós ügyekért felelős minisztereinek tanácskozására érkezve.

A biztos elmondta, hogy a keddi tanácskozások, a többi között Lengyelországot és Magyarországot érintő jogállamisági eljárásról lesz vita. Mint mondta, "mindkét tagállamban folytak megbeszélések az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban, és nyílt lehetőség új jogszabályok létrehozására, azonban Magyarországon további problémákba ütközik a korrupció elleni küzdelem, az akadémiai szabadság és más kérdések, ahogyan Lengyelországban sem lehet valódi előrelépést tapasztalni az igazságszolgáltatás függetlenségét illetően."

Reynders kiemelte, hogy különösen nyugtalanító, hogy Lengyelországban, olyan bizottságot hoztak létre, amely mindenféle bírósági felülvizsgálat nélkül, megakadályozhatja, hogy egyes magánszemélyeket közhivatalba válasszanak. "Az Európai Bizottság elemezni fogja a kapcsolódó jogszabályokat, és nem fog habozni, hogy intézkedéseket helyezzen kilátásba" - húzta alá.

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Parlament állásfoglalást fogadhat el arról, hogy Magyarország alkalmatlan arra, hogy jövő évben betöltse az Európai Unió soros elnöki tisztségét, Reynders azt mondta, hogy a bizottság dolga, hogy meghallgassa a parlament álláspontját, de nincs lehetősége dönteni ebben a kérdésben. "Együtt fogunk működni az összes elnökséggel, de figyelemmel fogjuk követni ha erről a tanácsban vita lesz" - tette hozzá az uniós biztos.

Ugyanerre a kérdésre válaszolva Karoline Edtstadler osztrák EU-ügyi miniszter kifejtette:

az összes tagállamnak egyenlő jogai és kötelességei vannak, ezek között szerepel a tanács elnöki tisztsége is,

amelyre most Magyarországnak kell felkészülnie. "A jogállamisággal a 7. cikkely szerinti eljárás vagy a kondicionalitási szabályok kerete között kell foglalkoznunk. Ami pedig az elnökséget illeti, ez egy lehetőség teremt Magyarország számára, hogy megmutassa, sőt, meg kell mutatnia, hogy Európa-párti, és képes nem csak a saját érdekeit nézve, hanem az EU érdekében előmozdítani a közös ügyeket" - jelentette ki.

Anna Lührmann uniós ügyekért felelős német államtitkár kétségét fejezte ki a magyar uniós elnökséggel kapcsolatban. Mint mondta, Magyarország jelenleg elszigetelt az EU-ban a súlyos jogállamisági problémák miatt, továbbá amiatt is, hogy vonakodik kiállni az agressziós háborútól sújtott Ukrajna mellett.

Wopke Hoekstra holland külügyminiszter szintén "kellemetlen érzésének" adott hangot a magyar EU-elnökséggel kapcsolatban. "Ezzel mindannyian így vagyunk" - mondta el újságíró kérdésre válaszolva.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.21. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
Zsiday Viktor: Magyarország spirálba került

Zsiday Viktor: Magyarország spirálba került

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A mai műsorban alapvetően Varga Mihály délelőtti bejelentésével foglalkoztunk, mely szerint emelkedhet a bankadó Magyarországon, a támogatott hiteltermékek pedig átalakulhatnak. A témáról az első blokkban Zsiday Viktort, a Citadella Alap portfóliómenedzserét kérdeztük. Vele egy másik, persze a magyar gazdaságpolitikához kapcsolódó hírről is beszéltünk, ez pedig az, hogy a Porsche Hungária már év eleje óta euróban árazza a legtöbb autóját Magyarországon, ami a magyar gazdaság euroizációja szempontjából érdekes téma. A második és harmadik blokkban visszatértünk a potenciális bankadóemeléshez, a bankokra gyakorolt hatást Palkó Istvánnal, a Portfolio vezető pénzügyi elemzőjével, a tőkepiaci konzekvenciákat pedig Nagy Viktorral, lapunk Részvény rovatának vezető elemzőjével beszéltük át.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×