eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nicolae Ciuca (Nemzeti Liberális Párt - PNL) miniszterelnök-jelölt (k), Sorin Grindeanu (Szociáldemokrata Párt - PSD, j2) és Kelemen Hunor (Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ) miniszerelnökhelyettes-jelöltek (j) a román parlamentben 2021. november 25-én. Ezen a napon szavaznak az új, nagykoalíciós kormány beiktatásáról.
Nyitókép: MTI/Baranyi Ildikó

Megerősítette a román kormányfő, hogy pénteken lemond

Nicolae Ciuca azt mondta, hétfőig eldönti azt is, hogy marad-e az új kormányban.

Nicolae Ciuca román miniszterelnök megerősítette, hogy az eredeti ütemtervnek megfelelően pénteken benyújtja lemondását kormányfői tisztségéről.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) megalapításának 148. évfordulója alkalmából az Arges megyei Stefanesti városában megrendezett ünnepségre érkező politikust újságírók kérdezték arról, hogy a pedagógussztrájk miatt felfüggesztett kormányalakítási tárgyalások közepette csúszik-e a kormányfőcsere is, amelyről a nagykoalíció létrehozásakor állapodott meg a PNL a Szociáldemokrata Párttal (PNL).

Ciuca azt mondta, hogy a leszögezett ütemterv szerint visszaadja megbízatását, arra a kérdésre pedig, hogy tagja marad-e a Marcel Ciolacu PSD-elnök vezetésével alakítandó új kormánynak, a PNL elnöke azt mondta, "miután a pénteki nap lejár, hétfőig ezt is eldönti".

A PNL elnöke elismerte, hogy

még nem sikerült megállapodni az új kormány összetételéről,

amelyről tovább folyik az alkudozás. Szerinte két lehetőség van: vagy betartják a felek a kétpárti (PNL-PSD) megállapodást, vagy a koalíciós partnerek újratárgyalják a minisztériumok elosztását, de mindenképpen figyelembe veszik az egyes pártok parlamenti és koalíciós súlyát.

A PNL, PSD és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével alakult nagykoalíció pártjai még a Ciuca-kabinet beiktatása előtt, 2021 novemberében megállapodtak abban, hogy a 2024-es választásokig hátralévő három év félidejénél - 2023 májusában - a liberális kormányfő átadja helyét a PSD kormányfőjelöltjének, a politikai erőegyensúly megőrzése érdekében pedig több más miniszteri tárcát is kicserél egymás között a két román párt.

A kormányfőcsere május végi határidejének közeledtével azonban a két román párt a sajtóban kezdett üzengetni egymásnak, a múlt héten kezdődött formális kormányalakítási tárgyalások pedig elakadtak, mivel a másfél éve eltervezett "politikai vetésforgó" végrehajtását már egyik fél sem akarja az eredeti formában végrehajtani. A román média szerint a két román párt korábbi ígéreteivel ellentétben kiszorítaná az RMDSZ-t a kormányból, de legalábbis lefaragná kormányzati súlyát, hogy - saját veszteségét minimalizálva - az RMDSZ kormányzati posztjaival elégítse ki a másik román párt hatalmi igényeit. Ezt a magyar szövetség nem hajlandó elfogadni.

A formális kormányalakítási tárgyalásokat szombaton Marcel Ciolacu PSD-elnök kezdeményezésére felfüggesztették, az országban ugyanis sztrájkhullámot hirdettek és tüntetéssorozatba kezdtek a - magas infláció közepette elértéktelenedett - béreikkel elégedetlen közalkalmazottak.

A bukaresti média szerint ezzel a lépéssel a szociáldemokrata pártelnök "sakkot adott" liberális partnerének, mert Ciuca vagy tisztségben marad a beláthatatlan idejű pedagógussztrájk idején, az azzal járó imázsveszteséggel, vagy úgy adja át "biankó csekként" a stafétát Ciolacunak, hogy még nincs véglegesítve a leendő kormány összetétele, és ezáltal a PSD elnöke - ha megkapja a kormányalakítási megbízást az államfőtől - rákényszerítheti saját álláspontja elfogadására koalíciós partnereit.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×