eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
21 August 2021, Berlin: Football: Bundesliga, Hertha BSC - VfL Wolfsburg, Matchday 2 at Olympiastadion. Head coach Pal Dardai (l) of Hertha gives instructions to his player Kevin-Prince Boateng. Photo: Soeren Stache/dpa-Zentralbild/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL Deutsche Fußball Liga and/or the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by Soeren Stache/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: picture alliance/Getty Images

Már a százmillió eurós újabb befektetés is kevés a Hertha megmentéséhez

A Dárdai Pál által irányított berlini futballcsapat élvonalban maradáshoz a jelek szerint a klubvezetés sem fűz különösebb reményt.

A Hertha BSC szurkolói még mindig a bennmaradás esélyeit latolgatják. Azt azonban kénytelenek elismerni, hogy Dárdai Pál csapata számára ezek az esélyek inkább csak matematikailag állnak fenn. Ahhoz pedig már rendkívül nagy szerencse is kell, hogy a berlini kék-fehérek ne mondjanak búcsút a Bundesliga első osztályának. Kevés, ha Dárdaiék a hátralévő két mérkőzést megnyerik, elengedhetetlen lenne a "riválisok" botlása is.

A hétvége balul sült el a Hertha számára. A Köln otthonában elszenvedett 5-2-es vereség után hátránya az előtte állóktól, a Stuttgarttól, a Schalkétól és a Bochumtól négy, öt, illetve hat pontra nőtt. Ahhoz, hogy legalább az osztályozók jogát kiharcolja, a három közül kettőt meg kellene előznie, amihez nagy szerencse kell, de nem lehetetlen.

Mindenesetre ehhez elengedhetetlen lenne, hogy szombaton a berlini Olimpiai Stadionban a Bochumot két vállra fektesse. Az eddig derűlátó magyar edző, aki a csapatot már két ízben megmentette a kieséstől, és játékosként is "klubikonnak" számít, legutóbbi nyilatkozatában a reményről nem beszélt. Noha Sandro Schwarz áprilisban kinevezett utódaként ezúttal is óriási feladatra vállalkozott, a Köln elleni kudarc után kénytelen volt elismerni, hogy

csapata sem mentálisan, sem fizikálisan nincs megfelelő állapotban.

De még ha csoda történne is, és a hátra lévő mérkőzéseken sikerülne kiharcolni a bennmaradást, a berlinieket akkor is a Német Labdarúgóliga (DFL) ehhez szükséges hivatalos engedélyének megtagadása fenyegeti. A Hertha súlyos pénzügyi gondokkal küszködik, az elmúlt években jelentős mértékben eladósodott, amelyen nem segített az új amerikai befektetővel a közelmúltban kötött szerződése sem.

A licencválságot először erősítette meg hivatalosan a klub ügyvezető igazgatója. Az egyesület viharos vasárnapi közgyűlésén Thomas E. Herrich kertelés nélkül nemcsak azt ismerte be, hogy a Hertha drámai pénzügyi helyzetben van, hanem első ízben azt is, hogy a kék-fehéreket az első osztályhoz szükséges licenc megvonása fenyegeti.

"Ha gazdasági cselekvőképességünket nem tudjuk bizonyítani, nem fogjuk megkapni a a szükséges licencet"

– jelentette ki a klubvezető. Azt azonban hozzátette, hogy nem adták fel, sőt derűlátóan nyilatkozott a remélt engedéllyel kapcsolatban.

A 777 Partners amerikai befektető által ígért százmillió eurós beruházás jelentené ennek az alapkövét, de más forrásokra is szükség van. Utalt arra is, hogy a klubnak június 7-ig kell teljesítenie a DFL követelményeit, addig kell bizonyítania, hogy a Hertha képes finanszírozni a 2023/2024-es szezont.

A vasárnapi közgyűlésen ugyanakkor nem volt akkora vihar, amilyenre az előzetes értesülések szerint számítani lehetett. A közgyűlés előtt ugyanis az egyik vezetőségi tag indítványokat terjesztett elő a Hertha BSC több főnökének felmentésére. Az egyik indítvány a Bild szerint a felügyelőbizottság elnökének, Klaus Brügemann-nak a menesztését javasolta. A másik kérelem pedig hét elnökségi tag, köztük Kay Bernstein elnök és helyettese felmentésére irányult. Mindez elmaradt,

a vezetőséget Bernstein elnökkel az élen a résztvevők megerősítették tisztségeikben

.A tudósításokból kitűnt azonban, hogy a küldöttek mindenekelőtt a múlt hibáit elemezték, és a bennmaradásról mintha lemondtak volna. A Kicker sportlap szerint rendkívül jól jellemezte a hangulatot a korábbi középpályás, jelenlegi vezetőségi tag, Andreas "Zecke" Neuendorf felszólalása, aki éveken keresztül Dárdai játékostársa volt, most pedig az utánpótlással foglalkozó akadémia igazgatója. 2021 januárjától pályaedzőként segítette a Herthát akkor is megmentő magyar társát, míg az akkori sportigazgató, a szlovén Fredi Bobic novemberben mindkettőjüket menesztette.

A Dárdaival együtt ma is népszerű Neuendorf elsősorban Bobicot tette felelőssé a klub mostani rendkívül gyenge szerepléséért és a drámai pénzügyi helyzetért. A mintegy 1500 jelenlévő előtt a drámai helyzetet elkerülhetetlennek nevezte, és ezért a klub sportigazgatói tisztségéből az év elején menesztetett Bobicot tette elsősorban telelőssé.

"Leginkább a szenvedélyt, a a klub iránt elkötelezett szívet hiányolom" – fogalmazott a korábbi népszerű játékos, kifogásolva a a Hertha jelenlegi játékoskeretét. Több átigazolási időszak is rendelkezésünkre állt volna, hogy megfelelő csapatot állítsunk össze – jelentette ki. Neuendor ugyanakkor teljes támogatásáról biztosította a jelenlegi elnököt, Kay Bernsteint

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×