eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
two young businessmen shaking hands
Nyitókép: Peshkova/Getty Images

Teljes titokban amerikai–kínai találkozót tartottak Bécsben

Washington és Peking kölcsönösen a normális kommunikáció visszaállítására törekszik – ebben értett egyet a két ország egy-egy vezető diplomatája, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója és a kínai külügyek legmagasabb rangú irányítója egy titkos megbeszélésen Bécsben.

Jake Sullivan és Vang Ji, aki Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának (KKP KB) külügyi igazgatója, mintegy 8 órán át tárgyalt egy szállodában az osztrák fővárosban szerdán és csütörtökön. Washingtoni információk szerint a találkozó időpontját Béccsel is csak néhány nappal korábban közölték.

A Fehér Ház a „magántalálkozói” minősítést kapó párbeszédet „őszintének” és „konstruktívnak” nevezte, és névtelenül nyilatkozó illetékese arról számolt be, hogy a februári ballonincidenst mindkét fél ”szerencsétlennek” nevezte, és immár a kommunikációs csatornák újranyitására törekszik.

Sullivan és Vang sorra vette a kétoldalú kapcsolatokat érintő fontos kérdéseket, köztük Tajvan ügyét, és eszmecserét folytattak az ukrajnai válságról is. Washingtoni hivatalos közlés szerint a találkozó része volt a „nyitott kommunikációs csatornák fenntartására és a verseny felelősségteljes kezelésére irányuló, folyamatban lévő erőfeszítéseknek”.

Kínai részről a megbeszéléseket „érdeminek” nevezték, a kínai Hszinhua hírügynökség pedig azt emelte ki, hogy Vang, aki a KKP KB Politikai Bizottságának is tagja, részletesen kifejtette országa határozott álláspontját a tajvani kérdésben.

Vang és Sullivan megállapodott abban, hogy a jövőben mindkét fél használni kívánja „a stratégiai kommunikációnak ezt a csatornáját”.

Joe Biden amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök tavaly novemberi – G20-csúcstalálkozón történt – találkozóját nem követték magas szintű kétoldalú diplomáciai események. Antony Blinken külügyminiszter idén februárra tervezett egy pekingi látogatást, amelyet a kínai léggömbök egyesült államokbeli lelövése miatt keletkezett diplomáciai konfliktus következtében elhalasztott

A Fehér Ház már kezdeményezte Blinken útjának programba vételét, valamint jelezte, hogy Janet Yellen pénzügyminiszter és kereskedelmi tárca vezetője, Gina Raimondo is készül a kínai fővárosba. Egészen a legutóbbi időkig Peking nem mutatott semmilyen hajlandóságot a közvetlen kapcsolattartásra, a látogatások rendszerének frissítésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Több tízezren tüntettek Madrid utcáin a katalán szeparatisták amnesztiája ellen

Több tízezren tüntettek Madrid utcáin a katalán szeparatisták amnesztiája ellen

Több tízezren tüntettek vasárnap Madrid utcáin, tiltakozva a katalán tiltakozva a katalán függetlenségi pártok amnesztiakövetelése ellen a spanyol konzervatív Néppárt (PP) által szervezett megmozduláson. Alberto Núnez-Feijóo pártelnök a demonstráció során alkotmányellenesnek nevezte, hogy a korábban elítélt katalán szeparatisták amnesztiát kaphassanak, miután véleménye szerint a szavazók a júliusi parlamenti választásokon "nem az alkotmányos rend megváltoztatására voksoltak".

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×