eur:
389.19
usd:
362.6
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Installation built by Euromaidan-Warsaw activists to prevent the laying of a wreath at the monument to the Mausoleum of Soviet Soldiers in Warsaw by Russian Ambassador Sergey Andreev on the occasion of the Day of Victory in World War II, Warsaw, Poland, on May 09, 2023NO USE POLAND (Photo by Andrzej Iwanczuk/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: Photo by Andrzej Iwanczuk/NurPhoto via Getty Images

Moszkva nem hagyta szó nélkül a varsói attrocitást

Bekérették az orosz külügyminisztériumba Lengyelország moszkvai képviselőjét.

Az oroszok jegyzékben tiltakoztak Jacek Sladewski ideiglenes ügyvivőnél a szovjet katonák varsói temetőjében május 9-én történt incidens miatt.

"A (második világháborút lezáró) Győzelem Napján, az Oroszországi Föderáció és az egykori Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetségéhez tartozó más országok több millió lakója számára szent napon a lengyel hatóságok szándékos tétlensége mellett meghiúsították a koszorúk kihelyezését azoknak a szovjet katonáknak az emlékére, akik életüket áldozták azért, hogy Európát megmentsék a nácizmustól" - hangsúlyozták az orosz jegyzékben.

A minisztérium tudatta a lengyel diplomatával, hogy

a "féktelen oroszellenes tobzódás" felrúgja a szomszédos államok közötti érintkezés elveit,

és erre rengeteg példa volt már. A tárca hozzátette, hogy Moszkva fenntartja a jogot magának arra, hogy a megfelelő időben és módon válaszoljon a provokációra.

Az orosz külügyminisztérium kiemelte, hogy a temetőben történt incidens egy újabb epizódja Varsó provokációjának, és a lengyel vezetés "abszolút ruszofób politikája a második világháború történetének meghamisítására irányul azzal a céllal, hogy kitöröljék a lengyelek tudatából a hálát, amelyet a nácizmus szörnyűségétől megmentő, dicsőséges Vörös Hadsereg iránt érzenek".

"A történelem nem bocsájtja meg az ilyen gúnyolódást, és százszorosan megbosszulja azoknak, akik nem tanulnak a leckéiből" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×