eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Russian Ambassador to Poland Sergey Andreev blocked by Euromaidan-Warsaw activists during an attempt to lay a wreath at the Cemetery-Mausoleum of Soviet Soldiers in Warsaw on World War II Victory Day.   Warsaw, Poland, on May 09, 2023NO USE POLAND (Photo by Andrzej Iwanczuk/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: Andrzej Iwanczuk/NurPhoto via Getty Images

Varsóban botrányba fulladt az orosz nagykövet koszorúzási kísérlete - videó

Ukrán barát lengyel aktivisták nem engedték, hogy Szergej Andrejev nagykövet megkoszorúzza a szovjet hősi emlékművet.

Több tucat tiltakozó állta útját a nagykövetnek, amikor virágokat akart elhelyezni a II. világháborúban elesett szovjet katonák emlékművénél Varsóban.

Az orosz kormánytól független Moscow Times beszámolója szerint a lengyel aktivisták ukrán zászlókból és a megölt civileket jelképező keresztekből egy installációt helyeztek el az emlékműnél. A műalkotásban több olyan lakóépület makettje is szerepelt, amelyeket orosz ágyúzások semmisítettek meg különböző ukrán városokban.

Andrejev nagykövet a közrend nyilvánvaló megsértésének nevezte a történteket és emlékeztetett rá, hogy már tavaly is atrocitás érte május 9-én. Akkor az orosz inváziót elítélő tüntetők vörös festékkel öntötték le a koszorúzni akaró orosz diplomatát.

Viktoria Pogrebnyak, a tüntetést szervező "Euromajdan" csoport egyik vezetője a Moscow Times-nak azt nyilatkozta:

"Az oroszok megpróbálják elhitetni, hogy még mindig a fasizmus ellen harcolnak, de valójában ők élesztették újra a fasizmust csak más nevet adtak neki".

Az ukrán barát szervezet tagjai a tüntetésen felszólították a varsói kormányt, hogy utasítsa ki Lengyelországból az orosz diplomatákat. Szerintük ugyanis az oroszoknak már nincs helyük a civilizált világban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×