eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Nyitókép: Pixabay

Eltörölnek Dániában egy keresztény gyökerű munkaszüneti napot

A húsvét utáni negyedik péntekre eső, eredetileg böjttel és bűnbánattal együtt járó ünnepet V. Keresztély király rendelte el 1686-ban.

Utoljára ünnepelték meg munkaszüneti nappal Dániában pénteken a Nagy Imádság Napját, amely a védelmi kiadásoknak az ukrajnai háború nyomán tervbe vett növelésének esett áldozatul.

A húsvét utáni negyedik péntekre eső, eredetileg böjttel és bűnbánattal együtt járó ünnepet V. Keresztély király rendelte el 1686-ban. A húsvét utáni negyedik péntek a jövő évtől már nem lesz munkaszüneti nap.

A munkaszüneti nap eltörlését decemberben javasolta a kormány az adóbevételek növelése céljából, hogy abból fedezni lehessen a megnövekedett védelmi kiadásokat az Ukrajna elleni orosz háború nyomán.

A koppenhágai kabinet 2030-ig a GDP 2 százalékára akarja emelni a védelmi költségvetést, összhangban a NATO-elvárásokkal. Az ehhez szükséges 4,5 milliárd dán korona (233 milliárd forint) nagy részét az ünnepnap eltörléséből befolyó adóbevételekből finanszíroznák.

A munkaszüneti nap eltörlése ellen tízezrek tüntettek februárban Koppenhágában, az utóbbi több mint tíz év legnagyobb dániai demonstrációján.

A szakszervezeteken kívül a lutheránus egyház is ellenezte az ünnep eltörlését, de a kormány kitartott terve mellett, és február végén a parlament is megszavazta a kezdeményezést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Pénteken érkeztek a friss magyarországi autóértékesítési statisztikák, akkor megnéztük, hogy mi mozgatja a teljes piacot, mi áll amögött, hogy az EU-ban egyedül a magyar piacon adnak el kevesebb autót idén, mint tavaly. Abban a cikkben a Skoda Octavia, a Suzuki Vitara, a Dacia Duster vagy az MG ZS volt a nagy sztár, most azt néztük meg, hogy a prémium és luxusautó szegmensben, a Porschénél, a Ferrarinál vagy a Rolls-Royce-nál hogy alakulnak az eladások.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×