eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Olaf Scholz német kancellár felszólal a német parlamenti alsóház, a Bundestag 2022-es általános költségvetéséről szóló parlamenti vitában Berlinben 2022. június 1-jén.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Mélyponton a német kormány népszerűsége, a védelmi miniszter a legkedveltebb

A ZDF közszolgálati televízó legfrissebb felmérésének aligha örül Olaf Scholz kancellár.

Tizenöt hónapja van hivatalban az Olaf Scholz kancellár vezette koalíció Németoszágban. A szociáldemokrata SPD-ből, a Zöldek Pártjából és a szabad demokrata FDP-ből álló baloldali kormány munkájával szembeni elégedetlenség mindeddig még nem volt olyan nagyfokú, mint most. Erről tanúskodik a ZDF közszolgálati televízó legfrissebb felmérése, amely szerint változatlanul az ellenzéki konzervatív CDU/CSU pártszövetség a legnépszerűbb a választók körében.

Az exkluzív, rendkívül részletes közvélemény-kutatás a pártok támogatottsága mellett a többi között kitér a politikusok népszerűségére. Ezt a listát az év elején kinevezett védelmi miniszter, Boris Pistorius vezeti, aki hatalmas elánnal vágott neki a német hadsereg, a Bundeswehr átszervezésének, de mindenekelőtt erősítésének.

Boris Pistoriust jelentős lemaradással Olaf Scholz kancellár, őt pedig Annalena Baerbock külügyminiszter, majd Robert Habeck szintén zöld párti gazdasági miniszter követi.

A legnépszerűbb ellenzéki politikus a bajor kormányfő, a kisebbik keresztény párt, a CSU elnöke, Markus Söder. Söder épp a napokban jelentett be, hogy 2025-ben nem kíván az ellenzéki CD/CSU kancellárjelöltjje lenni, mert elsősorban a bajor tartományra kíván összpontosítani. A CSU elnöke úgy ítélte meg, hogy a testvérpárt, a CDU vezetője, Friedrich Merz nagyobb eséllyel vehetné fel a harcot a baloldali riválisokkal szemben. Merz egyébként a ZDF felmérése szerint Södert követi a népszerűségi listán.

Ami a kormány munkájának megítélését illeti, a megkérdezettek 51 százaléka elégedetlen a koalíció tevékenységével. Áprilisban hasonlóan rossz bizonyítványt a válaszadók 48 százaléka állított ki, azaz

mindössze két hét alatt tovább romlott a Scholz-kormány munkájának megítélése.

A korábbi 46 százalék után ugyanakkor most a megkérdezettek 43 százaléka volt azon a véleményen, hogy a koalíció jól végzi munkáját.

A kormánypártok közül változatlanul a szociáldemokrata SPD rendelkezik a legtöbb támogatóval, míg jelentősen romlott mind a Zöldek Pártja, mind a liberális FDP koalíciós szerepvállalásának megítélése.

A korábbi trendet erősítette meg a felmérés azzal kapcsolatban is, hogy jelentős fölénnyel, 30 százalékkal a CDU vezeti a pártok népszerűségi listáját, míg a kancellár pártja, az SPD áll a második helyen 19 százalékkal. A Zöldek 17 százalékkal állnak a harmadik helyen, 2 százalékponttal előzve meg a radikális jobboldali Alternatíva Németország (AfD) pártot. Egy néhány nappal ezelőtti Forsa-felmérés szerint a két párt holtversenyben a harmadik helyen állt.

Mindennek ellenére a válaszadók többsége, konkrétan 60 százaléka vélekedett úgy, hogy a koalíció kitart a ciklus végéig, azaz 2025 őszéig.

A válaszadók véleménye megoszlott a klímavédelmi intézkedések üteméről.

41 százalék vélekedett úgy, hogy túl lassú a tempó, 34 százalék szerint túl gyors, míg 20 százalék szerint megfelelő ütemű.

Feltűnő volt, hogy a 35 év allati válaszadók több mint 60 százaléka az intézkedések gyorsabb végrehajtását sürgette.

A klímavédelemmel kapcsolatban a megkérdezettek hatalmas többsége úgy ítélte meg, hogy a Letzte Generation (Utolsó Nemzedék) aktivista szervezet a mindennapi életet nehezítő, elsősorban a közlekedést megbénító akciói ártalmasak. A válaszadók 92 százaléka – korcsoporttól függetlenül – vélekedett úgy, hogy ezek egyáltalán nem segítik a klímavédelem ügyét

A felmérés kiterjedt a május első napján életbe lépett, havi 49 eurós országos, a tömegközlekedési eszközökre érvényes, az egész országra kiterjedő országos bérlet megítélésére.

A megkérdezettek 83 százaléka üdvözölte az egyelőre 2025-ig szóló bérlet bevezetését.

Egyetlen külpolitikai témát a küszöbön álló törökországi választások jelentették. Feltűnő volt, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége, 81 százaléka a hivatalban lévő államfő, Recep Tayyip Erdogan újraválasztása ellen foglal állást. Erdogan támogatói mindössze 6 százalékot tettek ki.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×