eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök a Németország oltóanyag-ellátásáról és a koronavírus-járvány elleni nemzeti oltási stratégiáról rendezett videokonferencia utáni sajtóértekezleten a berlini kancellári hivatalban 2021. február 1-jén.
Nyitókép: MTI/EPA/Action Press pool/Henning Schacht

Markus Söder bedobta a törülközőt

A kisebbik konzervatív párt, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke bejelentette, hogy a kancellári tisztség betöltésére többé nem elérhető. A terepet átengedi a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének, Friedrich Merznek.

A bajor miniszterelnök meggondolta magát. A kisebbik konzervatív párt, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke bejelentette, hogy a kancellári tisztség megszerzése többé nem téma számára. A terepet átengedi a konzervatív testvérpárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének, Friedrich Merznek. Ő maga pedig minden energiáját Bajorország további felvirágoztatásának kívánja szentelni.

A ZDF közszolgálati televízióban elhangzott bejelentés meglepetést keltett. A bajor miniszterelnök mostanáig lebegtette, hogy a 2025-ös Bundestag-választásokon indul-e a kancellári tisztségért, és rendkívül aktív volt az országot foglalkoztató ügyekben, legyen szó akár az energiaválságról, akár a menekültek befogadásával kapcsolatos problémákról.

Noha viszonya a CDU elnökével felhőtlennek tűnt, arra mindeddig egyetlen szóval sem utalt, hogy Merz javára kilépne a kancellári vetélkedőből.

"A kérdés számomra többé nem létezik. A kancellári tisztség betöltésére nem vagyok elérhető"

– fogalmazott fehéren-feketén a CSU elnöke. Markus Söder patetikusan mindezt azzal támasztotta alá, hogy Bajország az életműve, és az is marad.

A konzervatív politikus szerint mai szemmel nézve a CDU elnökének, Friedrich Merznek van a legnagyobb esélye a kancellári tisztség megszerzésére, és ő egyben a CDU és a CSU közös parlamenti frakciójának vezetője is.

"Nagyon jól dolgozunk együtt, rendkívül jó az együttműködés közöttünk" – hangoztatta az 56 éves politikus, aki 2018 óta a tartomány kormányfője. Söder értékelése szerint kettőjüknek együtt sikerült stabilizálni a konzervatív pártok szövetségét a 2021-es választások elvesztése után.

Az akkori választások előtt Söder és a CDU kancellárjelöltje, Armin Laschet a tisztség elnyeréséért ádáz harcot folytatott, ami kis híján a CDU és a CSU által alkotott szövetség szakadásához vezetett. A konzervatívok kancellárjelöltje végül Laschet lett. A "testvérharcnak" elemzők szerint jelentős szerepe volt abban, hogy Olaf Scholz szociáldemokrata kancellárral az élen az SPD a Zöldek Pártjával és a szabad demokrata FDP-vel alakíthatott baloldali kormányt.

Friedrich Merz a kancellárjelölti kérdést a közelmúltban meglehetős nyugodtsággal kommentálta. Örül annak, hogy egyre több kollégája őt látná szívesen a kancellári székben – jelentette ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy a végső döntés ezzel kapcsolatban csak a következő szövetségi választások előtt körülbelül egy évvel születik meg.

Söder pedig most mindenekelőtt a Bajorországban ősszel tartandó tartományi választásokra készül. A CSU a hét végén szinte teljes bizonyossággal őt választja meg a párt helyi kormányfőjelöltjének.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×