eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Volodymyr Zelenskiy, Ukraines president, left, and Sauli Niinisto, Finlands president, during a joint news conference in Helsinki, Finland, on Wednesday, May 3, 2023. Zelenskiy is making a surprise visit to Finland on Wednesday to join the prime ministers of the Nordic nations to discuss their plans to back the country against Russian aggression. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

Az ukrán elnök hamarosan Németországba megy

Volodimir Zelenszkij délelőtt érkezett Finnországba.

Zelenszkij Sauli Niinistö finn elnök rezidenciáján a vendéglátóján kívül találkozik Svédország, Norvégia, Dánia és Izland miniszterelnökével.

Niinistö előzetesen közölte, a csúcstalálkozón téma lesz Oroszország agressziója Ukrajnában, az északi országok Ukrajnának szánt támogatása, az Európai Unió és a NATO viszonya Ukrajnával, valamint az ukrán békekezdeményezés.

Mette Frederiksen dán kormányfő közleményében úgy fogalmazott, hogy továbbra is sürgős szükség van Ukrajna katonai támogatására,

"hogy biztosak lehessünk benne, hogy az ukránok a lehető legerősebben küzdenek Oroszország ellen".

Az északi országok csúcsértekezletén Ukrajna NATO-csatlakozását sürgette Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök közölte, hogy erőik nemsokára ellentámadást indítanak az orosz csapatok ellen. Zelenszkij reményét fejezte ki, hogy az ellentámadást követően a nyugati államok ellátják majd az ukrán hadsereget korszerű harci repülőgépekkel.

A tervek szerint az ukrán elnök finn hivatali partnerével, Sauli Niinistővel is egyeztet az ukrán csapatoknak küldendő támogatásról.

Az ukrán elnök finnországi látogatását követően, május 13-tól, két napra Németországba fog utazni. A berlini rendőrség szerdán a Der Tagesspiegel című lappal közölte, hogy megkezdték az államfői látogatás előkészítését. Volodimir Zelenszkij várhatóan a berlini nemzetközi repülőtér (BER) katonai részére érkezik különgéppel. Szállásának környékén a legmagasabb szintű biztonsági intézkedéseket vezetik be, lezárásokkal, kiterjedt személyi ellenőrzésekkel. Mesterlövészeket és robbanószerkereső kutyás egységeket is mozgósítanak. A művelet részleteinek véglegesítéséhez még várják a kancellári hivatal tájékoztatását a látogatás pontos menetéről.

Volodomir Zelenszkij ugyan az egyik legveszélyeztetettebb állami vezető, de a berlini rendőrség jól ismeri az ilyen jellegű műveleteket. A Der Tagesspiegel beszámolója szerint

az ukrán elnök a kancellári hivataltól néhány száz méterre fekvő belvárosi tér, a Potsdamer Platz egyik szállodájában, a Ritz-Carlton Hotelben tölti az éjszakát.

Másnap, május 14-én Olaf Scholz kancellár katonai tiszteletadással fogadja hivatalában. Megbeszélésük után sajtótájékoztatót tartanak.

Az ukrán államfő a kancellár után Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnökkel találkozik, majd helikopterrel a Berlintől több mint 500 kilométerre fekvő Aachenbe utazik a Nemzetközi Károly-díj átadó ünnepségére. Az aacheni városháza még tavaly decemberben közölte, hogy idén Volodimir Zelenszkijt és az ukrán népet tüntetik ki a rangos elismeréssel. Kiemelték, hogy az ukrán nép a nemzetközi joggal ellentétes és "kimondhatatlanul brutális orosz támadó háború áldozata", de Volodomir Zelenszkij vezetésével nemcsak a haza szuverenitását és a polgárok életét védi, hanem "Európát és az európai értékeket is".

Az ukrán államfő első alkalommal látogat Németországba a hazája elleni orosz támadás megindítása, 2022. február 24. óta. Előzőleg, alig néhány nappal a támadás kezdete előtt Münchenben járt, a bajor főváros világhírű nemzetközi biztonságpolitikai konferenciáján. Berlinben legutóbb 2021 júliusában tett hivatalos látogatást, Angela Merkel akkori kancellár meghívására.

A Nemzetközi Károly-díjat az európai egyesítésben kiemelkedő érdemeket szerző személynek vagy intézménynek ítélik oda 1950 óta minden évben.

A korábbi kitüntetettek között van Ferenc pápa és Emmanuel Macron francia elnök, Klaus Iohannis román államfő, Bill Clinton volt amerikai elnök és két magyar személyiség, Konrád György író (2001) és Horn Gyula néhai kormányfő, aki 1990-ben kapta meg az elismerést, külügyminiszterként végzett munkájáért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×