eur:
389.39
usd:
361.75
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
A Kínai Központi Televízió (CCTV) által közreadott, videófelvételről készült képen kínai hadihajók részt vesznek egy hadgyakorlaton a Tajvani-szorosban 2023. április 9-én. Egy nappal korábban Caj Ing-ven tajvani elnök díszebéden látta vendégül Michael McCaul texasi republikánus képviselőt, az amerikai képviselőház külügyi biztottságának elnökét (b) és az általa vezetett amerikai kongresszusi küldöttséget Tajpejben. Ezen a napon a kínai hadsereg háromnapos hadgyakorlatot kezdett a Tajvani-szorosban.
Nyitókép: MTI/AP/CCTV

Amerika fenyegető üzenetet küldött Kínának

Az Egyesült Államok felszólította Pekinget, hogy állítsa le „provokatív és veszélyes” tevékenységét a vitatott dél-kínai-tengeri vizeken, miután a kínai parti őrség hajója majdnem összeütközött egy Fülöp-szigeteki hajóval.

„Felszólítjuk Pekinget, hogy hagyjon fel provokatív és veszélyes akciójával” – írta közleményében az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Matthew Miller.

A tisztségviselő hozzátette: Washington határozottan kiáll szövetségese, Manila mellett.

Az Egyesült Államok emlékeztetett, hogy a Fülöp-szigeteki fegyveres erők, hajók vagy repülőgépek, illetve a parti őrség járművei elleni esetleges fegyveres támadás a Csendes-óceánon, beleértve a Dél-kínai-tengert,

a Washington és Manila által 1951-ben kötött kölcsönös védelmi szerződés életbe lépéséhez vezetne.

Az incidens, amely kiélezte a feszültséget Peking és Manila között, vasárnap történt a Spratly-szigetek közelében. Egy nappal korábban Csin Kang kínai külügyminiszter a Fülöp-szigetek fővárosában megbeszéléseket folytatott ifjabb Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnökkel a vitatott vizeken kialakult helyzet enyhítése érdekében.

Peking szinte az egész Dél-kínai-tengerre igényt tart, figyelmen kívül hagyva egy 2016-os nemzetközi ítéletet, amely szerint követeléseinek nincs jogalapja.

Kína az elmúlt évtizedben több ezer hektárnyi zátonyt alakított át és militarizált a térségben, leszállópályákat, kikötőket és radarrendszereket építve.

Kína pénteken szándékos provokációval vádolta a Fülöp-szigeteket az ügyben. Manila jelezte: a saját vizein végzett rutinellenőrzést nem lehet sem szándékosnak, sem provokatívnak nevezni, mert jogos igény, amelyet a jövőben is folytatni fognak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×