eur:
389.28
usd:
363.02
bux:
67903.7
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az oroszok megnyertek egy speciális űrversenyt

A NASA, a SpaceX és Elon Musk közös, hasonló vállalkozását sikerült megelőzniük az oroszoknak.

Az orosz mozik már játsszák az első, az űrben forgatott nagyjátékfilmet. A Kihívásban egy orosz sebészt küldenek a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), hogy az ott megsérült asztronaután segítsen. A film forgatására pedig egy színésznőt küldtek oda, aki 12 napon át dolgozott 2021 októberében az űrállomáson - írja a The Guardian.

A film 2023 áprilisi bemutatója megelőzte Musk, a NASA és Tom Crusie 2020-ban bejelentett, szintén az űrben készítendő nagyjátékfilmjét, ezt a Kihívás premierje alkalmából Vlagyimir Putyin orosz elnök ki is emelte.

"Mi vagyunk az elsők, akik űrhajó fedélzetén, Föld körüli pályán forgattunk játékfilmet" - mondta.

A Szovjetunió úttörő szerepet játszott az űrutazásban, a filmes stáb küldetése pedig az orosz űrkutatási ipar elsőségeinek hosszú listáját gyarapította - számos kudarcot, többek között elrontott indításokat követően.

A filmben a 38 éves Julija Peresild által alakított sebészt az ISS-re küldik, hogy megmentsen egy űrséta során megsérült űrhajóst. Vele utazott az űrbe Kim Slipenko rendező is, aki összesen 30 órányi felvételt hozott magával vissza a Földre: ebből összesen 50 percnyit használtak fel. A rendező egy személyben felelt a képért, a hangért és a világításért is.

Peresild és Slipenko négy hónapos kiképzést kaptak utazásukat megelőzően, majd egy Szojuz fedélzetén, egy űrhajós társaságában jutottak fel az űrbe. A film az ISS orosz moduljában készült, az ott tartózkodó három asztronauta is feltűnik benne cameo-szerepekben.

A premiert megelőzően a két filmest az űrbe szállító kapszulát nyilvánosan kiállították Moszkvában. A film a Roszkoszmosz és az orosz állami tévécsatorna közös produkciója. Költségvetése állítólag egymilliárd rubel alatt maradt: ez 4,2 milliárd forint alatti összeget jelent.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
ATACMS-rakétákat lőttek ki Luhanszkra, támadás érte Odesszát - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS-rakétákat lőttek ki Luhanszkra, támadás érte Odesszát - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×