eur:
389.69
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Prescription medication is strewn about, with pill bottles in the deep background.
Nyitókép: Darwin Brandis/Getty Images

Veszélyes TikTok-kihívásba halt bele a 13 éves fiú

A TikTokon terjedő kihívásban részt vevő az ohiói tini nagy mennyiségben vett be difenhidramint tartalmazó allergiagyógyszert.

Barátaival, otthonában hajtotta végre a kihívást Jacob Stevens a családja tájékoztatása szerint: az antihisztamin bevételét követően kórházba került, közel egy héten át tartották lélegeztetőgépen, mielőtt elhunyt - írja a CNN.

A difenhidramint tartalmazó allergiagyógyszer túladagolása szívproblémákhoz, görcsökhöz, kómához és halálhoz is vezethet – figyelmeztetett már 2020-ban az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal a Benadryl-kihívás néven ismert online trend kapcsán. A fiú nagymamája azt mondta, azért beszélnek az esetről, hogy mindent megtegyenek annak érdekében, hogy másokkal ne fordulhasson elő ilyen tragédia.

A TikTok az esetet a következőképp kommentálta a CNN kérésére: "Mélyen együttérzünk a családdal. A TikToknál szigorúan tiltjuk és eltávolítjuk a veszélyes viselkedést elősegítő tartalmakat, közösségünk biztonságát tartva elsődleges szempontnak. Soha nem láttunk ilyen típusú tartalomtrendet a platformunkon, évek óta blokkoljuk a kereséseket, hogy segítsünk elrettenteni a másoló viselkedést. A 40 ezer biztonsági szakemberből álló csapatunk azon dolgozik, hogy eltávolítsa a közösségi irányelveink megsértő tartalmakat, és arra bátorítjuk közösségünket, hogy jelentsenek minden olyan tartalmat vagy fiókot, ami miatt aggódnak".

A gyógyszer gyártója, a Johnson&Johnson veszélyesnek nevezi ezt a tettet.

"A kihívás, amely a túlzott mennyiségű difenhidramin bevitelével jár, veszélyes tendencia, és azonnal véget kell vetni neki. A Benadrylt és más difenhidramin készítményeket csak a címkén szereplő utasításoknak megfelelően szabad használni. Együttműködünk a TikTokkal és más közösségi platformokkal, hogy eltávolítsuk az ilyen viselkedést bemutató tartalmakat. Az egész iparágban és a legfontosabb érdekelt felekkel együttműködve igyekszünk kezelni ezt a veszélyes viselkedést" - fogalmaztak.

Az FDA már három éve felvette a kapcsolatot a TikTokkal és arra sürgette a platformot, hogy távolítsák el az ilyen típusú tartalmakat felületükről, illetve

menjenek elébe annak, hogy új videók kerüljenek fel a kihívással kapcsolatban.

A difenhidramin biztonságosan használható az előírásoknak megfelelően légúti allergiák esetén a tüsszögés és az orrfolyás kezelésére. Az ilyen gyógyszereket úgy kell tárolni, mutat rá az FDA, hogy gyerekek ne férhessenek hozzájuk.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×