eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 25. vasárnap Mátyás
Lone climber on a snowy ridge reaching a mountain summit in a snow storm in the Mont Blanc massif
Nyitókép: Buena Vista Images/Getty Images

Csoda a Himaláján

Három nappal az eltűnése után élve találtak meg csütörtökön egy indiai hegymászót a nepáli Annapurna egy gleccserszakadékában.

A 34 éves hegymászó a világ egyik legveszélyesebb hegycsúcsaként számon tartott Annapurna egyik, 5600 méteres magasságban kialakított táborából éppen lefelé tartott hétfőn, amikor egy gleccserszakadékba zuhant. A férfit keresve a mentőcsapatok helikopterrel kutatták át a hegyvidéket.

Nyolcfős csapat emelte ki testét a 300 méter mélységű szakadékból, a hegymászót válságos állapotban szállították el egy pokharai kórházba.

A 8091 méteres Annapurna a világ tizedik legmagasabb hegycsúcsa, meghódítása kifejezetten veszélyes vállalkozás: mostanáig legalább 365-en mászták meg, ám több mint 72-en belehaltak a merész vállalkozásba, többen, mint ahányan a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest megmászása közben vesztették életüket. Legutóbb hétfőn egy észak-írországi hegymászó halt meg az Annapurna 4-es táborába érve a hegycsúcs meghódítása után. Halálának körülményei egyelőre nem ismertek.

Nepálban található a világ tíz legmagasabb hegycsúcsa közül nyolc, és minden évben több száz hegymászó érkezik az országba tavasszal, amikor az időjárás alkalmasabb az extrém vállalkozásokra. A nepáli kormány idén több mint 700 engedélyt adott ki hegymászóknak a különböző himalájai hegycsúcsok meghódítására.

(Nyitóképünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 25. 08:29
×
×
×
×