eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
2023. január 28-i kép TvBoy olasz graffitiművész egyik falfestményéről egy orosz légicsapásban korábban megrongálódott művelődési ház udvarán az ukrajnai Irpiny városában 2023. január 30-án. TvBoy, polgári nevén Salvatore Benintende egy Barcelonában élő 42 éves olasz férfi, aki az egyik legnagyobb olaszországi segélyszervezet, a CESVI alapítvány meghívására látogatott el a Kijev mellett fekvő Bucsába és Irpinybe.
Nyitókép: MTI/EPA/Andrij Neszterenko

Nyugati különleges erők is állomásoznak Ukrajnában

A Pentagon kiszivárgott dokumentumai számolnak be erről is, többek közt brit csapatok is tartózkodnak az ukrán hadszíntéren.

A nyugati csapatokkal kapcsolatos spekulációk már egy éve tartanak: a kiszivárogtatott anyagok megerősítették a sejtést. A kiszivárgott anyagok, melyek egy része szigorúan titkos megjelölésű, részletes képet festenek az ukrajnai háborúról, és tartalmaznak információkat az Ukrajna által tavaszra tervezett ellentámadásról is – írja a BBC. Az Egyesült Államok vizsgálja, hogyan kerülhettek ki ezek a szenzitív dokumentumok az internetre.

A március 23-i keltezésű dokumentum szerint az Egyesült Királyság rendelkezik a legtöbb különleges erővel Ukrajnában (50 fő), őket követi a NATO-államok közül Lettország (17 fő), Franciaország (15 fő), az Egyesült Államok (14 fő) és Hollandia (1 fő). A dokumentumból nem derül ki, hogy a katonák hol tartózkodnak és mit csinálnak.

Az állomány létszáma alacsony és ingadozó lehet, de a különleges erők nagyon hatékonyak már kis létszámban is.

Ukrajnai jelenlétüket valószínűleg kihasználja Moszkva, amely az elmúlt hónapokban azzal érvelt, hogy nemcsak Ukrajnával, hanem a NATO-val is szembeszáll.

A brit védelmi minisztérium nem kommentálta a kiszivárgott adatot, de egy keddi Twitter-bejegyzésben arról írt, hogy az állítólagosan titkos információk kiszivárogtatása nagyon pontatlan adatokat tárt fel.

"Az embereknek óvatosnak kell lenniük, ha olyan állításokat vesznek készpénznek, amelyek alkalmasak a félretájékoztatásra" – áll közleményben, mely nem részletezte, mely dokumentumra utal. A Pentagon tisztviselői valósnak nevezték a dokumentumokat. Az egyik, amely az Ukrajnában a két harcban álló fél áldozatainak számát részletezte, valóban manipuláltnak tűnt.

Az Egyesült Királyság különleges erői több, különálló szakterületekre specializálódott elit katonai egységből állnak, melyeket a világ legképzettebbjei között tartanak számon. Az ország az USA után a második legtöbb katonai segítséget nyújtó ország Kijev számára.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter elmondta, hogy az igazságügyi minisztérium büntetőjogi vizsgálatot indított, és eltökélt szándéka, hogy megtalálja a kiszivárogtatás forrását.

"Folytatjuk a nyomozást és minden követ felforgatunk, amíg meg nem találjuk a forrást" – mondta.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×