eur:
394.1
usd:
363.52
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
A terrortámadás áldozatául esett Vladlen Tatarszkij orosz kormánypárti haditudósítót és bloggert temetik a moszkvai Trojekurovszkij temetőben 2023. április 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

A Wagner-vezér is részt vett a meggyilkolt orosz bloggert temetésén

Szigorú biztonsági intézkedések mellett eltemették a moszkvai Trojekurovszkoje temetőben Vladlen Tatarszkijt. Az orosz katonai blogger április 2-án halt meg egy szentpétervári kávézóban történt robbanásban.

Az orosz média jelentése szerint a Wagner csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin is részt vett a szertartáson – írja az Euronews. Vladlen Tatarszkijt katonai tiszteletadással, többek között fegyveres tisztelgéssel és katonai zenekarral búcsúztatták.

A robbanás helyszínén, egy szentpétervári kávézóban április 2-án készült videofelvétel tanúsága szerint egy mellszoborba rejtett pokolgép lépett működésbe, amelyet egy nő adott át Tatarszkijnak. A merényletben 33 ember megsebesült, közülük 22-en kórházi ápolásra szorulnak.

Kedden halált okozó, szervezett csoport által elkövetett terrorcselekmény címén vádat emeltek Moszkvában Darja Trepova, a merénylet gyanúsítottja ellen. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) közölte, hogy Trepovát robbanószerkezet szervezett csoport általi illegális továbbítása címén is megvádolták.

Az orosz Nemzeti Terrorellenes Bizottság (NAK) szerint a haditudósító meggyilkolását az ukrán különleges szolgálatok tervelték ki, a szabadságvesztésre ítélt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvánnyal (FBK) együttműködő „ügynökök” bevonásával.

Tatarszkij nemcsak az Ukrajna elleni háború pártján állt, amit néha az invázió hívei azzal magyaráznak, hogy az ukrán lakosságot „terrorizálja a náci hatalom”, hanem kifejezetten gyűlölte az ukránokat. Volt, hogy egyenesen úgy fogalmazott: „mindenkit megölünk, mindenkit kirabolunk”. Emellett élesen bírálta a hadvezetést amiatt, ahogy az az inváziót menedzseli.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem látni a kiutat az ukrajnai háborúból és ez megbénítja az európai politikát

A kormányfő szerint azt kell először eldönteni, hogy az idő kinek dolgozik, mert ez a legfontosabb kérdés. Orbán Viktor erről Antalyában beszélt ahol Recep Tayyip Erdogan török államfő meghívására vesz részt az Antalyai Diplomáciai Fórumon (ADF).
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×