eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
III. Károly brit király a kétkamarás brit törvényhozás közös részvétnyilvánító megemlékezésén a parlament londoni épületében, a Westminster-palotában 2022. szeptember 12-én. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt.
Nyitókép: MTI/AP/Reuters pool/Henry Nicholls

III. Károly szembenéz ősei rabszolgatartó kapcsolataival

Most először jelezte azt brit uralkodó, hogy készen áll őseinek a transzatlanti rabszolgakereskedelemmel való kapcsolatának feltárását támogatni.

III. Károly nagyon komolyan veszi az ügyet a Buckingham-palota közleménye szerint: ezt az állásfoglalást azt követően tették közzé, hogy a The Guardian korábban nem látott dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek egy rabszolgakereskedelemmel foglalkozó térsaság és Károly egy tizenhetedik századi őse közti kapcsolatról árulkodnak.

A palota közölte: független kutatás folyik a brit monarchia és a transzatlanti rabszolga-kereskedelem közötti történelmi kapcsolatok feltárására. A kutatást a királyi ház támogatja, hozzáférést biztosít a gyűjteményekhez és a feljegyzésekhez, köztük a királyi levéltárhoz – írja a Sky News.

"A kérdést Őfelsége mélységesen komolyan veszi. Ahogy Őfelsége a nemzetközösség kormányfőinek tavalyi ruandai fogadásán mondta: »Nem tudom leírni személyes fájdalmam mélységét, amelyet oly sokak szenvedése miatt érzek, miközben egyre jobban megértem a rabszolgaság tartós hatását.« A folyamat Őfelsége trónra lépése óta lendületesen és eltökélten folytatódik" – áll a Buckingham-palota közleményében.

A kutatás, amelyet a palota nagyon komplexnek nevez, 2026-ban zárulhat.

A The Guardian tulajdonosa, a Scott Trust nemrégiben nyilvánosan kért bocsánatot, miután egy független kutatás feltárta saját kapcsolatait a rabszolgasággal. A lap által közzétett dokumentum a Királyi Afrikai Társaság és III. Vilmos király közötti kapcsolatokat mutatja be.

Az 1689-ből származó dokumentum szerint Edward Colston, a társaság kormányzója 1000 font értékű részvényt ad át az akkori uralkodónak, III. Orániai Vilmosnak. Colston szobrát 2020-ban Bristolban ledöntötték és a városi kikötő öblébe lökték egy Black Lives Matter-megmozduláson. A Királyi Afrikai Társaságnak ő volt a kormányzóhelyettese a levél elküldésének idején. A társaság több százezer embert vitt Afrikából Európába rabszolgának.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×