eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Karl Nehammer, az előrehozott parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) főtitkára sajtóértekezletet tart Bécsben 2019. október 1-jén. A plakát feliratának jelentése: az új néppárt.
Nyitókép: MTI/AP/Ronald Zak

Az osztrák kancellár új doktrinával reagált a finn NATO-tagságra

Szinte ünnepélyesen, Finnország NATO-csatlakozásához időzítve jelentette be az osztrák kancellár, hogy Ausztria új biztonsági stratégiát dolgoz ki. Karl Nehammer szerint mindez semmiképp nem jelenti a hagyományos semlegesség feladását, de korszerűsítését mindenképp.

Az ORF közszolgálati televízió hírműsorában állt a kamerák elé a konzervatív néppárti (ÖVP) kancellár és helyettese, a zöld párti Werner Kogler alkancellár. Együtt jelentették be, hogy közösen új biztonsági stratégiát kívánnak kidolgozni, olyat, amely megfelel a kor követelményeinek.

Szakértők már régóta hangsúlyozták, hogy elengedhetetlen az immár tízéves osztrák biztonsági doktrína korszerűsítése. Nehammer és Kogler nem hagyott kétséget afelől, hogy az Ukrajna elleni orosz háború nyomán mindez nem várathat magára. Egyidejűleg meggyőződésüknek adtak hangot, hogy a parlamentnek még a jelenlegi, 2024 őszéig tartó törvényhozási ciklusban áldását kell adnia erre.

Mind Nehammer, mind Kogler hangsúlyozta ugyanakkor, hogy

a semlegesség a jövőben is a biztonsági doktrína sarokköve marad.

Az utóbbival összefüggésben Nehammer mindenekelőtt Ausztria közvetítői szerepvállalásának erősítését emelte ki. Szavai szerint ennek a közvetítői szerepnek nem is annyira az Európai Unión belül, mint inkább Európán kívül van jelentősége.

A kancellár utalt arra is, hogy a fenyegetettségi helyzet időközben "hibridebbé és sokrétűbbé" vált. Az új biztonsági stratégiával erre is reagálni kell – tette hozzá.

Kogler alkancellár szerint szükség van a semlegesség továbbfejlesztésére, ami a bevált hagyományoknak megfelelően lehetővé teszi Ausztria szerepvállalásának erősítését.

Nehammer kijelentette azt is, hogy az új doktrínának magában kell foglalnia az ország védelmének stratégiáját, de a gazdasági ellenállóképességet is. Kogler alkancellár ugyanakkor a nyersanyagokra és az energiapiacokra utalva az energia-, illetve a gazdasági fordulat szükségességét emelte ki. Szavai szerint ezek lényeges hozzájárulást jelentenének a nagyobb biztonsághoz, a szabadság és a függetlenség biztosításához.

A jelenleg érvényben lévő biztonsági stratégiát az osztrák parlament alsóháza, a Nemzeti Tanács 2013. július 3-án fogadta el mindenekelőtt a konzervatív néppárt, a szociáldemokrata SPÖ és a radikális jobboldali szabadságpárt (FPÖ) szavazataival.

Oroszország Ukrajna elleni háborúja óta Ausztriában több neves szakértő és politikus sürgette a hagyományos semlegesség feladását svéd, illetve finn, valamint svéd mintára a NATO-hoz való csatlakozást. A kancellár azonban ezt határozottan elutasította, ugyanakkor most utalt először a semlegesség közvetett korszerűsítésére.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×