eur:
389.3
usd:
362.64
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az orosz védelmi minisztérium videóról készült felvétele Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterről az Ukrajna elleni háborúban harcoló orosz katonai egységek egyik parancsnoki állásán, a kelet-ukrajnai frontvonalon, Donyecktől délre 2023. március 4-én.
Nyitókép: Orosz védelmi minisztérium

Moszkva: a fehérorosz légierő képessé vált az atomcsapásra

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az orosz fegyveres erők parancsnoki értekezletén tett bejelentést.

"A fehérorosz támadó légierő repülőgépeinek egy része képességet szerzett arra, hogy ellenséges objektumokra nukleáris felszereltségű megsemmisítő eszközökkel mérjen csapást" - mondta a tárcavezető.

Emellett a fehérorosz hadsereg hagyományos és nukleáris rakéták indítására egyaránt alkalmas Iszkander-M komplexumot is kapott, amelynek személyzetét hétfőn kezdték el kiképezni. Sojgu szerint mindez válasz a NATO egyesített erőinek fokozott harckészültségére és a szövetség felderítő tevékenységének fokozására Oroszország és Fehéroroszország határai közelében.

A miniszter szerint a Donyec-medencében a harci cselekmények tervszerűen alakulnak Artyomovszk (Bahmut), Avgyijivka, Liman és Kupjanszk irányában, az ukrán katonai létesítményekre mért precíziós csapások pedig megzavarták "számos fegyver gyártását" és az utánpótlást. Beszámolója értelmében a külföldi fegyverek közül az orosz hadsereg csak az év eleje óta 59 amerikai M777-es tarackot, 13 Paladin önjáró löveget, 14 HIMARS indítóegységet, valamint harminc, Lengyelországból, Németországból, Franciaországból és Csehországból származó önjáró tüzérségi rendszert semmisített meg lőállásban vagy a szállítás során.

Mint mondta, a Nyugat lépései, köztük Finnország NATO-csatlakozása, magukban hordozzák a konfliktus "jelentős kiszélesedésének" kockázatát, de nem befolyásolhatják a "különleges hadművelet" kimenetelét. A miniszter szerint a NATO "erősíti oroszellenes kurzusát, ami a konfliktus eszkalálódásához vezet", egyebek között az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek növelésével.

"Bejelentették, hogy csak ebben az évben több mint 200 nyugati gyártmányú harckocsit és több mint 400 modern páncélozott harcjárművet készek szállítani" - mondta.

Hozzátette, hogy nyugati országok, amelyek már ma akár 150 kilométeres hatótávolságú rakétákat szállítanak, fontolóra vették, hogy 300 kilométeres hatótávolságú ATACMS operatív-taktikai rakétákkal és F-16-os vadászrepülőgépekkel lássák el Kijevet.

Elmondta: a tavaszi behívás "a terveknek megfelelően" és "az orosz jogszabályok által előírt időkereten belül", a digitális technológiák széles körű alkalmazásával zajlik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×