eur:
394.93
usd:
365.24
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Városi alkalmazottak takarítanak a szentpétervári Street Food Bar No1 folyóparti kávézó előtt 2023. április 3-án. Előző nap a kávézóban robbantás történt, amelynek következtében életét vesztette a Vladlen Tatarszkij néven ismert (valódi nevén: Makszim Fomin) Kreml-párti haditudósító, orosz blogger, aki az intézményben szerzői estet tartott. Legkevesebb 32-en megsérültek.
Nyitókép: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Nem túl kerek a történet - ez tudható az orosz háborús blogger merénylőjéről

Darja Trepova vitte a kávézóba azt a szobrot, ami aztán felrobbantotta a Putyin-párti blogger, Vladlen Tatarszkijt. De ki ez a nő és miért furcsa egynémely, az üggyel kapcsolatos videó?

Az orosz média szerint a 26 éves nő vitte a kávézóba a szobrot, amely később felrobbanva végzett a háborúpárti bloggerrel. Egy nyilvánosságra hozott videó tanúsága szerint el is ismerte, hogy ott járt a helyszínen és ő vitte a bombát a férfinak - írja a BBC.

Egy később megjelent felvétel tanúsága szerint viszont a nő azt állította, hogy rászedték, és nem tudott a bombáról. A dailymail.co.uk portál idézte Trepova férjét, aki szerint kizárt, hogy a felesége tudott volna a robbanószerkezetről. Dmitrij Rilov, aki korábban már szintén volt őrizetben, háborúellenes tiltakozásai miatt kijelentette, hogy Darja Trepovát becsaphatták.

Többen azt kifogásolják, hogy a videóban arról beszél, hogy majd később beszélne inkább a részletekről. A Twitteren arról is írnak, hogy a felrobbantott blogger állítólag a maga közelébe akarta ültetni a lányt, de ő a félénkségére hivatkozva inkább hátrébb húzódott. Van azonban fotó, amelyen pár méterre ül a mikrofont tartó bloggertől, szemben a közönséggel. Egyesek szerint a robbanást kívülről mutató videóban is van furcsaság: például a bomba ereje olyan nagynak tűnik, hogy kirobbantotta még az ablakok keretét is - de ha ez közel volt Tatarszkijhoz, akkor hogyhogy arccal lefelé találtak rá, egyetlen sérüléssel a koponyáján?

Navalnijjal kötik össze az oroszok

Az orosz hivatalos álláspont szerint a gyilkosságot az ukrán biztonsági szolgálatok tervelték ki a bebörtönzött orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij által vezetett Korrupcióellenes Alapítvány (FBK) segítségével, amelynek állítólag Trepova is támogatója.

Családja szerint ugyanakkor Trepova háborúellenes aktivista - le is tartóztatták háborúellenes tüntetésen -, és nem radikális, valamint képtelen lenne ölni.

Trepova a Szentpétervár közeli Puskin városában járt iskolába, egy ismerőse szerint egyáltalán nem vallott radikális nézeteket. Később a szentpétervári egyetemen tanult, bár azt nem tudni, milyen szakra járt és, hogy egyáltalán befejezte-e a tanulmányait.

Egy ismerőse szerint egy használt ruhákat értékesítő üzletben dolgozott Szentpéterváron, egy hónapja ugyanakkor Moszkvába költözött. Azt nem lehet tudni, mikor ment hozzá Rilovhoz, barátai szerint ugyanakkor házassága egy vicc volt, a férfival csak jóbarátok. Egyesek szerint tavaly február 24-én közösen tüntettek, amikor letartóztatták őket.

Trepovát tíz napig tartották fogva, állítólag azért, mert ellenszegült a rendőri felszólításnak és nem volt hajlandó abbahagyni a tiltakozást. Úgy tudni Trepova férjét Rilovot is körözik a gyilkosság miatt.

Nem tartja gyilkosnak férje

Az SVTV híradójának Rilov elmondta, hogy Trepova szerinte nem követhetett el gyilkosságot.

"Úgy gondolom, hogy a feleségemet becsapták.

Igen, igaz, hogy egyikünk sem támogatja az ukrajnai háborút, de úgy gondoljuk, hogy az ilyen cselekedetek megengedhetetlenek.

100 százalékig biztos vagyok benne, hogy soha nem egyezett volna bele ilyesmibe, ha tudott volna róla" - fogalmazott.

A jelentések szerint az orosz nyomozók nem zárták ki annak lehetőségét, hogy Trepova nem tudta, mi van a szobrocskában. Emellett az orosz média szerint a fiatal nő levelezésben állt Tatarszkijjal - a kávézó felrobbantásának áldozatával -, és részt vett a blogger korábbi rendezvényein is.

Orosz médiabeszámolók szerint a képzőművészi és közgazdászi végzettségű Trepova a rendezvényen azt mondta, hogy egy saját készítésű szobrot akar Tatarszkijnak ajándékozni. A gyanúsított szentpétervári lakhelyén a rendőrök vasárnap este házkutatást tartottak, kihallgatták anyját és nővérét is. A nőnél Üzbegisztánba szóló, vasárnapra érvényes repülőjegyet találtak.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×