eur:
389.91
usd:
362.03
bux:
68420.15
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Leopard 2A6 harckocsi manőverezik a német hadsereg 203-as harckocsizó-zászlóaljának bázisán, az augustdorfi Rommel tábornagy laktanyában Boris Pistorius német védelmi miniszter látogatása alatt, 2023. február 1-jén. A kormány döntése szerint Németország 14 Leopard 2A6 tankot szállít az orosz támadás ellen védekező Ukrajnának, ezért a közelmúltban kinevezett Pistoriusnak bemutatják a típus képességeit.
Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Elakadtak az Ukrajnának beígért harckocsik, de nem a tavaszi sártengerben

Az Egyesült Államok, Kanada, Spanyolország, Svédország és Finnország még csak tervezi a fegyverek leszállítását.

A TASZSZ orosz állami hírportál a szállítást vállaló országok hivatalos kimutatásaira hivatkozva arról számolt be, hogy Ukrajna április 1-jéig csupán 57 harckocsit kapott a nyugati országoktól a megígért 293 darab helyett – szúrta ki a vg.hu.

Németország január 25-én 14 Leopard 2 harckocsit küldött el Ukrajnába, majd február 24-én további négy darabot. Berlin a Leopard 1-es tankokból 178 darab átadását hagyta jóvá, ezeket Dániával és Hollandiával közösen tervezi leszállítani. Németország a tervek szerint 2024 első negyedévének végére több mint 100 tankot adna az ukránoknak.

A vállalásokat részben teljesítette már Norvégia és Portugália is. Az előbbi nyolc, az utóbbi három tankkal járult hozzá az ukrán védekezéshez. Lengyelország számít még az egyik legnagyobb támogatónak 14 Leopard 2-es harckocsival, amit idén márciusban oda is adott Kijevnek. Az Egyesült Királyság 14 Challenger 2-es tankot küldött a háborúba.

Állítólag Franciaország is küldött AMX-10 RC tankokat Kijevnek, de ezek számáról nincs adat. Az USA, Kanada, Spanyolország, Svédország és Finnország, bár ígéretet tett fegyverek szállítására, egyelőre egyetlen tankot sem küldött el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×