eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Jakov Milatovic közgazdász, korábbi gazdaságfejlesztési miniszter, az Európa most! nevű mozgalom jelöltje nyilatkozik a sajtó munkatársainak a felesége, Milena Milanovic társaságában, miután voksolt egy podgoricai szavazóhelyiségben 2023. április 2-án, a montenegrói elnökválasztás második fordulójának napján. Milatovic ellenfele Milo Djukanovic hivatalban levő államfő, a Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) jelöltje.
Nyitókép: Boris Pejovic

Elnökváltás jön Montenegróban

Jakov Milatovic vezet a választás második fordulójának előzetes eredményei szerint.

Jakov Milatovic közgazdász, az Európa most! nevű mozgalom jelöltje a szavazatok 60,1 százalékát szerezte meg a montenegrói elnökválasztás második fordulójában, míg Milo Djukanovic hivatalban lévő köztársasági elnökre a szavazók 39,9 százaléka voksolt – közölte a CeMI ellenőrző és kutatóközpont a nem hivatalos, előzetes eredményeket a szavazóurnák bezárását követően vasárnap.

A CeMI a választási megfigyelőik által vizsgált eredmények alapján közölte az eredményeit. A központ szerint az országos választási bizottság is hasonló végeredményeket fog közölni.

Jakov Milatovic volt 2020 és 2022 között a Zdravko Krivokapic vezette kormány gazdaságfejlesztési minisztere. A politikus népszerűsége részben annak köszönhető, hogy kormányzati szerepvállalása alatt 163-ról 270 euróra (62 101 forintról 102 867 forintra) emelte a minimális nyugdíjak összegét, a minimálbért pedig 250-ről 450 euróra (95 247 forintról 171 445 forintra).

Amennyiben a voksolás végeredménye megfelel majd az előrejelzésnek, a 37 éves Milatovic a 61 éves Milo Djukanovicot, a Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) jelöltjét győzte le, aki öt évvel ezelőtt már az elnökválasztás első fordulójában megszerezte a szavazatok több mint felét.

Milo Djukanovic 2006-ban függetlenítette Montenegrót Szerbiától, később pedig a Nyugat felé fordult, szakított Oroszországgal, elindította az európai uniós és NATO-csatlakozási tárgyalásokat. A balkáni ország 2017-ben a NATO tagja lett. Az utóbbi években azonban csökkent Djukanovic népszerűsége. A politikus 32 éve vezeti az országot, hat mandátumban miniszterelnökként, kétszer pedig köztársasági elnökként, bár háromszor is lemondott a kormányfői tisztségről, és ilyenkor két-két évre „visszavonult”.

Milo Djukanovic korábban bejelentette, hogy amennyiben elveszítené az elnökválasztást, akkor a június 11-i előre hozott parlamenti választáson ő lesz pártjának listavezetője, és feltételezhetően a miniszterelnök-jelöltje is.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×