INFORÁDIÓ
2023. május 29. hétfő
Magdolna

spermadonor

hollandia

férfi

550 gyermek apja lett a spermadonor, per vár rá

550 gyermek apja lett a spermadonor, per vár rá

Infostart

Meg akarják akadályozni, hogy további gyermekek születéséhez legyen köze: máris bajt csinálhatott.

A holland sajtó a 41 éves férfit Jonathan M. néven említi: egy nő és egy donorsperma használatával született gyermekek érdekeit védő alapítvány, a Donorkind indított ellene pert. A nőnek 2018-ban fogant gyermeke Jonathan M. spermájának felhasználásával - írja a Euronews.

Az alapítvány szerint a férfi legalább 13 szervezeten keresztül adományozott spermát Hollandián belül és az ország határain kívül is. A szabályozások szerint ugyanakkor legfeljebb 12 családnak, vagy 25 gyermek születéséhez adományozhat egy ember spermiumot mind a gyerekek mentális egészsége, mind a vérfertőzés elkerülése érdekében.

"Ha tudtam volna, hogy már több mint 100 gyermek apja, nem őt választottam volna donorként. Ha arra gondolok, milyen következményekkel járhat ez gyermekem számára, összeszorul a gyomrom és bizonytalanságot érzek a jövővel kapcsolatosan. Vajon hány gyermeke lehet még ennek a férfinak?" - fogalmazott a pert indító nő, aki azt mondta: a perben látta az egyetlen módját annak, hogy megvédje gyermekét.

A férfit már 2017-ben feketelistára helyezték Hollandiában, miután kitudódott, hogy több mint 100 gyermek fogant spermájából.

A szülészek és nőgyógyászok társasága azt javasolta a spermabankoknak, hogy ne használják a férfitől származó spermiumot.

A férfi ugyanakkor külföldön és illegális csatornákon keresztül folytatta a spermaadományozást. A Donorkind szerint a közösségi médián keresztül jut el a leendő anyákhoz, felajánlva spermáját. Arról hazudik, hogy hány gyerek fogant eddig hímivarsejtjei felhasználásával.

Az alapítvány ügyvédek, Mark de Hek szerint ezzel megsérti azt a megállapodást a klinikákkal és a leendő szülőkkel, miszerint legfeljebb 25 gyermek megszületéséhez adományoz spermát.

A férfi a holland média szerint most Kenyában él és nem kommentálta az esetet.

A Progress Educational Trust (PET), a meddőségben vagy genetikai betegségekben szenvedő emberek platformja szerint a 25 utódra vonatkozó korlát célja, hogy a donorszülők körében

a vérrokonsági szint hasonló legyen, mint a teljes népességben.

"Ha egy donor genetikai anyaga nagyszámú utódban van jelen, megnő annak a nagyon kicsi kockázata, hogy két féltestvér intim kapcsolatot alakítson ki" - emelte ki a PET.

A jogi eljárás részleteit még nem hozták nyilvánosságra.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018