eur:
368.18
usd:
344.23
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Humza Yousaf eddigi egészségügyi miniszter beszél, miután megválasztották a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjévé az edinburghi Murrayfield stadionban rendezett vezetőválasztáson 2023. március 27-én. Az eredmény azt is jelenti, hogy Yousaf lesz Skócia következő miniszterelnöke. Az eddigi skót kormányfő, Nicola Sturgeon február 15-én jelentette be teljesen váratlanul, hogy távozik az SNP éléről és így a skót miniszterelnöki tisztségből is.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Perry

Pakisztáni származású politikus lett Skócia új miniszterelnöke

Humza Yousafot, a skót kormány eddigi egészségügyi miniszterét választotta kedden Skócia új miniszterelnökévé az edinburgh-i parlament.

Az előző skót kormányfő, Nicola Sturgeon február 15-én jelentette be teljesen váratlanul, hogy távozik a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) éléről és így a skót miniszterelnöki tisztségből is.

Utódját az SNP tagsága választhatta meg online és postai voksolással, és a jelöltek közül Humza Yousaf kapta a legtöbb szavazatot.

Így ő lett az SNP új vezetője, és a skót parlament kedden megválasztotta Skócia új miniszterelnökévé is.

A 37 éves politikus történelmet ír, mint a skót kormány első etnikai kisebbségi vezetője, és az első muszlim, aki egy nagy brit pártot vezet - írja Humza Yousafról a BBC.

Édesapja Pakisztánból származik, és az 1960-as években Skóciába emigrált családjával, míg édesanyja egy dél-ázsiai családban született Kenyában.

Humza Yousaf gyakran beszélt korábban az őt ért rasszista visszaélésekről.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít
Exkluzív

Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít

Nem vállal újabb számokat a júliusi fukuokai világbajnokságon az olimpiai bajnok úszó, mert a felkészülésének az utolsó időszakai nem sikerült jól Sós Csaba szerint. A szövetségi kapitány részleteket nem akart elárulni, de hozzátette, Milák Kristóf 2020-ban három héttel a súlyos Covid-megbetegedés után is képes volt világklasszis úszásra.
AKTUÁLIS
Karácsony Gergely és a főváros perre megy

Karácsony Gergely és a főváros perre megy

A fővárosi önkormányzat kedden benyújtja a szolidaritási hozzájárulás rá kiszabott idei mértéke miatti keresetét a Fővárosi Törvényszékhez - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×