eur:
367.70
usd:
342.03
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix
Hamza Yousaf Skócia Első Minisztere. Forrás:Twitter/Harris Sultan
Nyitókép: Forrás:Twitter/Harris Sultan

Pakisztáni származású miniszterelnöke van Skóciának, függetlenedne Nagy-Britanniától

A Skót Nemzeti Párt új vezérét, Humza Yousafot választották Skót Első Miniszternek.

Ő lesz a brit országrész első muszlim vezetője – aki lemondott elődjéhez hasonlóan célul tűzte ki az Egyesült Királyságból való kilépést.

Lehet, hogy a külföldi szemlélő számára nem néz ki skótnak, de amikor megszólal, az akcentusa ugyanolyan tipikusan skót, mint az őslakosok leszármazottaié.

Ő Humza Yousaf, aki két okból is formabontó: először is, mert pakisztáni származású a jobbára a katolicizmus és a protestantizmus alapján egymást megkülönböztető skótok között. Másodszor: mindössze 37 évesen próbálja majd kitölteni a hirtelen lemondott elődje, Nicola Sturgeon által hátrahagyott űrt.

Miközben Sturgeon lemondása immár Londonban, a Buckingham palotában landolt, addig Yousafot kedden megválasztották a skót autonóm kormány élére, azaz ő lett az új első miniszter. „Úgy akarom vezetni Skóciát, hogy minden polgár érdekeit figyelembe vegyem, függetlenül a politikai szimpátiájuktól. Minden percben azon dolgozom majd, hogy visszaszerezzem a tiszteletüket és bizalmukat” – mondta még a szavazás előtt.

A politikus 4 százalékkal győzte le riválisát, Kate Forbest, aki nyíltan közölte:

keresztény meggyőződése miatt nem támogatja a melegházasságokat

– de demokratikus politikusként nem is fogja akadályozni azokat, ha a többség ezt akarja.

Yousaf is hitet tett amellett, hogy kivezeti Skóciát az Egyesült Királyságból, sőt, visszavezeti az Európai Unióba. Ugyanaz az érvelése, mint Sturgeonnak: bár 2014-ben a skótok 55 százaléka szavazott az Unió fenntartására – azaz a brit államban való maradásra – a 2016-os brexit-népszavazás mindent felborított.

Merthogy az angolokkal szemben a skótok többsége az EU-ban is maradt volna. Az autonómia kormányzatát vezető Skót Nemzeti Párt – Sturgeon és Yousaf pártja – ezzel az érveléssel követel újabb függetlenségi népszavazást. Továbbá, azt mondja, hogy a brit központi kormány Skóciának ártó politikát folytat.

Csakhogy: a törvények értelmében a londoni parlament illetékes a Skót-Angol Unió ügyeiben dönteni,

azaz Westminster engedélyezheti a népszavazást Skócia részére.

Két korábbi brit miniszterelnök is azt mondta: 2014. után egy egész nemzedékre jegelni kell a kérdést. Ezt az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága is megerősítette. Továbbá: viszonylag friss – tavaly őszi – felmérések szerint is a skótok 55%-a továbbra is maradna az Egyesült Királyságban.

Közben a Skóciában sokáig domináns brit Munkáspárt, de a Konzervatívok is lehetőséget látnak az SNP-n belüli vitákban. Skóciának elég problémája van az egészségüggyel, a drogfogyasztással, az iskolarendszerrel és ezekre a témákra fognak fókuszálni, hogy növeljék a támogatottságukat a skótok körében.

Keir Starmer Munkáspártja megválasztása napján támadást intézett Yousaf ellen azzal, hogy „nincs mandátuma, nincs terve a változásra, nincs válasza a brit egészségügy gondjaira és a megélhetési válságra”.

A brit belpolitika aktuális részleteiről itt tudhat meg többet:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója beszélt a nemrég lezárult, hosszúra nyúlt pályázati időszakról, az Operaház távozóiról, a dalszínház és a nemzeti operajátszás jövőjéről illetve az Erkel Színházzal és az Eiffel Műhelyházzal kapcsolatos terveiről is.

Elhunyt az Ablak közismert műsorvezetője

Hetvenkét éves korában csütörtökön elhunyt Bánki Ilona újságíró, a Magyar Televízió egykori kulturális főszerkesztője, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének volt főszerkesztő-helyettese.
VIDEÓ
Bevetésen a Leopard 2-esek, fokozódik a helyzet Zaporizzsjánál – Háborús híreink pénteken

Bevetésen a Leopard 2-esek, fokozódik a helyzet Zaporizzsjánál – Háborús híreink pénteken

Egyre több hír és felvétel érkezik arról, hogy az ukrán offenzívában aktív szerepet játszanak a nyugati tankok, köztük a Leopard 2-esek is. Moszkva napok óta igyekszik különböző módokon bizonyítani, hogy kilőtt már közülük legalább egyet. Úgy tűnik, hogy a napok óta kibontakozóban lévő ukrán támadások egyik fő csapása Zaporizzsja megyében van. Ugyanakkor az itt található atomerőmű számára komoly problémát jelent a felrobbant Nova Kahovka-i gát, mivel idővel nem juthat elég víz a hűtésére. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×