eur:
391.06
usd:
367.05
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
KAWAZU, JAPAN - FEBRUARY 20: A woman walks with a dog under Kawazu-zakura cherry trees in bloom on February 20, 2023 in Kawazu, Japan. In the small town on the east coast of the Izu Peninsula, a type of cherry blossom that begins to flower two months earlier than the normal type of cherry will be in full bloom at the end of February. (Photo by Tomohiro Ohsumi/Getty Images)
Nyitókép: Tomohiro Ohsumi/Getty Images

Rekordra rekord – A felmelegedés bekavar a japán cseresznyefa-virágzásba is

Megkezdődött a cseresznyefa-virágzás Tokióban, tíz nappal korábban az átlagosnál és hat nappal korábban a tavalyinál.

A Japán Meteorológiai Szolgálat illetékese 11 nyiladozó bimbót számolt össze helyi idő szerint kedden délután egy szomei josino fajtájú, referenciaként használt cseresznyefán a Jaszukuni-szentélyben, ami elég volt ahhoz, hogy hivatalosan is megkezdődöttnek nyilvánítsák a tavaszköszöntő szakura ünnepet. A virágzó cseresznyefa várhatóan körülbelül egy hét múlva tündököl teljes pompájában.

A japán fővárosban már 2020-ban és 2021-ben is március 14-én kezdődött a cseresznyevirágzás, korábban, mint bármikor a feljegyzések 70 évvel ezelőtti kezdete óta. Tavaly a virágzás hat napot "késett".

A JMA előrejelzése szerint szerte az országban a sokévi átlagnál korábban virágba borulnak cseresznyefák a szokásosnál melegebb idő miatt. A meteorológusok nem zárják ki, hogy a jelenség összefügg a globális felmelegedéssel.

A tokióiak a koronavírus-járvány okozta három év szünet után újra kivonulhatnak az önkormányzat által birtokolt városi parkokba, hogy piknikezéssel egybekötve gyönyörködjenek a cseresznyefák fehér-rózsaszín virágaiban. Noha idén engedélyezett a piknikezés, az önkormányzat a csoportos cseresznyevirág-nézésről való önkéntes lemondást javasolta a járványveszélyre tekintettel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×