INFORÁDIÓ
2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

antiszemitizmus

arnold schwarzenegger

youtube

Kemény üzenetet küldött Arnold Schwarzenegger

Kemény üzenetet küldött Arnold Schwarzenegger

Infostart

Kalifornia volt kormányzója a YouTube-on közzétett videójában lépett fel az Amerikában is egyre nagyobb teret nyerő antiszemitizmussal szemben.

Egyetlen olyan mozgalom sem volt sikeres, amely a gyűlöletre helyezte működésének alapjait – fogalmazott az egykor testépítőbajnok és színész, aki 2003 és 2011 között volt Kalifornia állam kormányzója. A nácik mellett más kirekesztő és gyűlöleten alapuló szemléletrendszerek követői is megkapták a magukét Schwarzeneggertől – írja a The Guardian.

"A nácik? Vesztesek. A konföderáció? Vesztesek. Apartheid? Vesztesek. Nem akarom, hogy te is vesztes legyél, nem akarom hogy gyenge légy... még ha minden barátom azt is mondja, hogy ne beszéljek az ilyen emberekkel, mert meg sem érdemlik" – fogalmaz a videóban.

"Nem érdekel, mit mondanak, te viszont érdekelsz, mert megérdemled. Senki sem tökéletes... az emberek könnyen az előítéletek és a gyűlölet csapdájába eshetnek" – teszi hozzá.

A videóban elhangzik az is, hogy egyszerűbb azt mondani: a zsidók miatt nem voltam sikeres, mint elismerni, hogy keményebben kellett volna dolgoznom.

"Gyűlölni egyszerűbb, mint tanulni. Senki, aki a gyűlöletet választotta, nem úgy ér útja végére, hogy elégedetten sóhajtson: micsoda élet volt ez. Nem.

Pont olyan szánalmas körülmények közt halnak meg mind, mint amilyen szánalmasan éltek.

Mindegy, hogy meddig jutottál el az úton, azt akarom, hogy tudd: még mindig választhatod az erő útját is. Magad ellen kell harca állnod, és a gyűlölet útja egyszerűbb - akkor nem kell változtatnod semmin, minden, ami rossz az életedben, valaki más hibájából történik. De ez össze fog törni téged, és én nem akarom, hogy átmenj mindezen" – hangzik el a videóban.

Arnold Schwarzenegger nagyon aktív youtuber, aki csatornáját arra használja, hogy példát mutasson és kampányoljon. A Covid kezdeti időszakában sokak szájára csalt mosolyt adoptált szamarának történetével, de nyíltan beszélt apjának náci múltjáról is. Az utóbbi videót több mint egymillió ember tekintette meg.

"Apám Leningrádnál sebesült meg, ahol a náci hadsereg, melynek ő is része volt, hatalmas károkat okozott ennek a nagyszerű városnak és bátor népének.

Orosz katonák, ti, akik most engem hallgattok: tudjátok, hogy amiről beszélek, az igaz.

Saját szemetekkel láttátok. Nem akarom, hogy a ti életetek is úgy menjen tönkre, mint az apámé" – mondta.

A közelmúltban Steven Spielberg Stephen Colbert talkshowjában fejezte ki aggodalmát az amerikai és globális antiszemitizmus növekedése miatt.

"A 30-as évek Németországa óta nem volt példa arra, hogy az antiszemitizmus már nem leselkedik, hanem büszkén, csípőre tett kézzel áll, mint Hitler és Mussolini, mintegy kihívva minket, hogy dacoljunk vele. Soha életemben nem tapasztaltam még ilyet, különösen ebben az országban" – fogalmazott.

Nyitókép: Youtube
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018