eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Elhurcolt zsidók a vasútállomáson. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

EP-elnök: a holokauszt a történelem legnagyobb bűncselekménye volt

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a holokauszt nemzetközi emléknapja arról beszélt, hogy a holokauszttal egy egész népet akartak eltörölni a föld színéről.

Az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának 78. évfordulója tiszteletére tartott uniós parlamenti megemlékezésen Roberta Metsola hangsúlyozta: "a holokauszt, amelyet úgy szerveztek meg, hogy több generációra kiterjedően félelmet okozzon, egy dehumanizációs folyamattal indult a felvilágosodás korszakában. A riasztók már rég szóltak, de senki nem emelte fel a hangját ellene" - fogalmazott Metsola.

Az elnök kiemelte: a holokausztról beszélni kell, "mert mi vagyunk az utolsó nemzedék, amely első kézből ismerhette a túlélők elbeszéléseit, és feladatunk még nagyobb lesz majd akkor, amikor a túlélők szava már nem hallható".

Mint mondta, több évtizeddel a második világháború vége után még mindig él az antiszemitizmus Európában.

"A mi felelősségünk, hogy emlékeztessük a jövő nemzedékét a történtekre, és arra, hogy aki antiszemita, az nem lehet európai" - hangoztatta.

Hozzátette, hogy Izrael állam virágzó demokráciát tart fent, és annak ellenére, hogy Izrael és Európa szövetsége a történelem sötét lapjain íródott, kiállja az idő próbáját.

Jichák Herzog izraeli elnök ünnepi beszédében elmondta: a holokauszt folyamán meggyilkolt emberek egyetlen bűne az volt, hogy zsidók voltak.

Auschwitzi koncentrációs tábor Forrás: MTI
Auschwitzi koncentrációs tábor Forrás: MTI

Az államfő a nácizmust "immunbetegséghez" hasonlította, amely "Európa húsába vájt, és saját DNS-ét támadta meg, hogy elpusztítson egy közös több ezer éves történelmet." Hangsúlyozta, hogy "a náci halálgépezet nem tudta volna végrehajtani rémálomszerű vízióját, ha az nem hullik termékeny talajra."

Felhívta a figyelmet, hogy

"a zsidók sztereotipizálása már az idők kezdete óta jelen volt Európában,

ezt a hagyományos antiszemitizmust a náci ideológia felerősítette, és szította az ősi félelmek lángját."

"Már a megsemmisítőtáborok létrejötte előtt a zsidók alsóbbrendűeknek számítottak Európában, az antiszemitizmus régóta gyökeret vert. Közös feladatunk az emlékezés, hogy megakadályozzuk e szörnyűségek megismétlődését" - hangoztatta.

Jichák Hercog rámutatott, hogy a mai európai és világpolitikai szélsőségek büszkén képviselik az antiszemitizmust, amely azzal fenyeget, hogy "a demokratikus civilizált közösségeket népüket felfaló társadalmakká változtatják."

Felhívta a figyelmet, hogy az antiszemita diskurzus a szabad, demokratikus Nyugat szívében is felütötte a fejét,

a zsidógyűlölet még mindig létezik, új formákban például a virtuális platformokon ver gyökeret.

Felszólította az EP-t, hogy kíméletlenül harcoljon az antiszemitizmus ellen többek között az oktatás, a jogalkotás, a biztonságpolitika területén.

Kiemelte: tudatosítani kell, hogy a zsidók önrendelkezéshez való joga Izrael államban ölt testet, továbbá Izrael bírálását és létjogosultságának tagadását vékony mezsgye választja el.

Az auschwitzi haláltábort 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg I. Ukrán Frontjának katonái szabadították fel. Ezt a napot az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×