eur:
391.08
usd:
367.01
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
 A német parlamenti alsóház, a Bundestag épülete Berlinben 2021. március 22-én. Angela Merkel német kancellár ezen a napon a tartományok vezetőivel tárgyalt a koronavírus-járvány megfékezése céljából bevezetendő intézkedésekről.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Fordulat 22 év után: a CDU alakíthat kormányt Berlinben

A februári nagyarányú győzelem meghozta gyümölcsét. Több mint húsz évig tartó regnálás után a szociáldemokrata SPD minden jel szerint csak másodhegedűs lesz az önálló tartománynak számító Berlinben, ahol a Kereszténydemokrata Unió (CDU) alakíthat kormányt. A német főváros polgármestere pedig a kereszténydemokrata Kai Wegner lehet.

A február közepén tartott, megismételt tartományi választásokon a szociáldemokraták a szó szoros értelmében történelmi vereséget szenvedtek. Berlinben 2021. szeptember végén a szövetségi parlamenti választással együtt rendezték meg a tartományi választásokat, az illetékes hatóságok azonban jóval később érvénytelennek nyilvánították. Az indoklás szerint a választások előkészítése nem volt megfelelő, nem volt elegendő számú szavazólap és választási urna minden szavazókörben, és nem volt meg a szükséges számú személyzet sem a voksolás lebonyolításához.

2021 őszén még a szociáldemokraták nyertek, és Franziska Giffey alakíthatott kormányt. Giffey hű maradt a korábbi koalíciós partnerekhez, így az SPD a Zöldekkel és a Baloldal Pártjával (Die Linke) kormányzott tovább. A februárban megismételt választások eredménye azonban már az országos "papírformát" igazolta: a kereszténydemokraták a szavazatok 28,2 százalékát szerezték meg, míg az SPD és a Zöldek Pártja egyaránt 18,4 százalékot szerzett. A Baloldal Pártja pedig országos hanyatlását folytatva be sem jutott a tartományi törvényhozásba.

Elemzők szerint ilyen körülmények között a korábbi hármas koalíció fenntartása a szavazók arculcsapását jelenthette volna. Mindezt az SPD is felismerte, és

a korábbi tartományi miniszterelnök, Franziska Gifffey maga tett javaslatot pártjának a CDU-val való nagykoalíció létrehozására.

A Die Welt értesülése szerint a párt zöld jelzést adott a CDU-val való koalíciós tárgyalások megkezdéséhez, úgy értékelve, hogy a korábbi hármas baloldali koalíció a kialakult körülmények között nem jelenthet "közös, tartós és terhelhető" alternatívát. A konzervatívokkal kötendő politikai házasságot csak az SPD ifjúsági szervezete ellenezte, azt hangoztatva, hogy a CDU "nem passzol" Berlinhez.

Az újság idézte az eddigi tartományi miniszterelnököt, aki hangsúlyozta, hogy visszalépésével a választók véleménynyilvánítása iránti tiszteletet kívánta demonstrálni. Közölte azt is, hogy döntése egyben a város iránt érzett felelősségének kifejezése, egyben pedig – mint fogalmazott – elválaszthatatlan a szociáldemokrata párt hitelességének megőrzésétől is.

Berlin kormányzó polgármestere, egyben az önálló tartomány miniszterelnöke a kereszténydemokrata Kai Wegner lesz, aki pártját a február 12-én tartott választásokon fölényes győzelemre vezette. Wegner jelezte, hogy kész a szociáldemokratákkal nagykoalíciót alakítani. Pártja a hét végén dönt erről, de értesülések szerint gyakorlatilag

már előzetes döntés született az SPD-vel való koalíciós tárgyalások megkezdéséről.

Elemzők szerint a szociáldemokraták vezette koalíciót a választók februárban a közigazgatás hiányosságaiért, az oktatás súlyos problémáiért, a beígért új lakásépítések elmaradásáért, illetve a közlekedéspolitikában mindenekelőtt az SPD és a Zöldek között kialakult viszálykodásért büntették.

A német fővárost 2001 óta irányították a szociáldemokraták. Az SPD legelismertebb berlini kormányzó polgármestere Klaus Wowereit volt, aki 2001 és 2014 között töltötte be egyidejűleg a tartományi miniszterelnöki tisztséget is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×