eur:
390.19
usd:
364.21
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Gao, 2017. május 19. Emmanuel Macron új francia elnök (j) felkeresi a Nyugat-Afrikában szolgálatot teljesítő francia katonai egységet az észak-mali Gaóban 2017. május 19-én. Franciaország a Barkhane hadművelet keretében mintegy négyezer katonával harcol az iszlamista szélsőségesek ellen a Száhel-övezetben. A Barkhane hadművelet 2014. augusztusa óta zajlik a térség öt országában: Maliban, Csádban, Burkina Fasóban, Nigerben és Mauritániában. Maliban az ENSZ békefenntartó missziója (Minusma) is jelen van. (MTI/EPApool/Christophe Petit Tesson)
Nyitókép: MTI/EPApool/Christophe Petit Tesson

Békefenntartókat ölt bomba

Egy útszéli bomba robbant fel Maliban.

Meghalt három ENSZ-békefenntartó, öt másik megsebesült, amikor útszéli bomba robbant fel egy ellátmányt szállító ENSZ-gépkocsikonvoj mellett Maliban – jelentette be az ENSZ mali katonai missziója (MINUSMA) közleményében.

A bomba az ország középső részén fekvő Songobia nevű falu közelében robbant fel.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) és António Guterres ENSZ-főtitkár két külön nyilatkozatban határozottan elítélte a támadást, és leszögezték: az ENSZ békefenntartói elleni támadások a nemzetközi jog szerint háborús bűnök elkövetését is jelenthetik.

Az ENSZ BT tagjai felszólították Mali átmeneti kormányát, hogy gyorsan és alaposan vizsgálják ki a támadás körülményeit a MINUSMA segítségével, és az elkövetőket állítsák bíróság elé.

A Biztonsági Tanács aggodalmának adott hangot a mali biztonsági helyzettel kapcsolatban, és a Száhel-övezetet uraló, országhatárokon átnyúló terrorista veszély miatt.

Az ENSZ BT közleménye leszögezte: a térségben sosem lesz béke a Mali minden régiója számára előnyös politikai, biztonsági, béketeremtési és fejlesztési erőfeszítések, valamint a 2015-ös békemegállapodás együttes végrehajtása nélkül.

Az al-Kaida terrorszervezethez köthető dzsihadisták és az Iszlám Állam terrorista csoportjainak tevékenysége egy évtizede tartja rettegésben Malit, és több ezer ember halálát okozta.

A háború sújtotta nyugat-afrikai ország a világ egyik legveszélyesebb helye, ahol telepített békefenntartó katonai misszió működik.

Az ENSZ januári jelentése szerint kilenc éve folyamatosan Maliban ölték meg a legtöbb, tartósan ott állomásozó békefenntartót: 2013 óta a most kedden megölt katonákkal együtt már 168 ENSZ-békefenntartó veszítette életét Maliban.

(Nyitóképünkön Emmanuel Macron új francia elnök felkeresi a Nyugat-Afrikában szolgálatot teljesítő francia katonai egységet az észak-mali Gaóban 2017. május 19-én. Franciaország a Barkhane hadművelet keretében mintegy négyezer katonával harcol az iszlamista szélsőségesek ellen a Száhel-övezetben.)

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×