eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Indzsu, 2017. június 13.A dél-koreai vezérkari főnökség által 2017. június 13-án közreadott kép egy feltételezett észak-korai drónról, amely fennakadt egy fán a dél-koreai Kangvon tartománybeli Indzsu közelében június 9-én. Dél-Korea szerint a drón a kis- és közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták megsemmisítése céljából az országba telepített THAAD amerikai rakétavédelmi rendszer után kémkedett. (MTI/EPA/Yonhap/Dél-koreai vezérkari főnökség)
Nyitókép: MTI/EPA/Yonhap/Dél-koreai vezérkari főnökség

Észak-Korea dróncsatát nyert Dél ellen - itt a következmény

A dél-koreai hadsereg mintegy 10 tagja kapott írásbeli vagy szóbeli figyelmeztetést, amiért nem sikerült megsemmisítenie az ország légterébe december végén behatolt észak-koreai drónokat.

Írásbeli figyelmeztetésben részesült mások mellett a légierő és a szárazföldi erők hadműveleti parancsnokságának több tagja is, a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságának (JCS) vezetője pedig szóbeli figyelmeztetést kapott.

Az ügy miatt az ázsiai ország fegyveres testülete már másnap bocsánatot kért, Jun Szok Jol dél-koreai elnök pedig erősebb légvédelmet és fejlett technikájú drónokat sürgetett.

Az öt drón december 26-án hatolt be a dél-koreai légtérbe a határ menti Kjonggi tartományban,

és bár a hadsereg harci repülőgépeket és helikoptereket is bevetett, nem tudott megsemmisíteni egyet sem. A drónok később visszatértek indítási helyükre, vagy eltűntek a dél-koreai radarok elől.

Az incidens nyomán a JCS azonnal vizsgálatot indított, a döntés azonban máris bírálatok kereszttüzébe került, sokan ugyanis nem tartják elég szigorúnak, azzal érvelve, hogy a drónok akár kémtevékenységet is végezhettek.

Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.

Moszkva: a Steadfast Defender a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérés

Moszkva szerint a hadgyakorlat annak bizonyítéka, hogy a NATO egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×