eur:
393.68
usd:
365.03
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Észak-koreai drónok behatolásáról szóló híradást néző utasok a szöuli főpályaudvaron 2022. december 26-án. A dél-koreai vezérkari főnökök szerint több, pilóta nélküli észak-koreai drón lépte át a Korea-közi határt. Ez az első alkalom 2017 óta, hogy észak-koreai drónok megsértették Dél-Korea légterét. Észak-Korea az előző napokban ballisztikus rakétákat lőtt ki legújabb fegyvertesztjei részeként.
Nyitókép: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Kifogtak a dél-koreai hadseregen Kim Dzsong Un drónjai

A dél-koreai hadsereg kedden bocsánatot kért, amiért hétfőn nem sikerült megsemmisítenie az ország légterébe behatoló észak-koreai drónokat. Egyidejűleg Jun Szok Jol dél-koreai elnök erősebb légvédelmet és fejlett technikájú drónokat sürgetett.

A dél-koreai hadsereg hétfőn harci repülőgépeket és helikoptereket vetett be, de nem tudott megsemmisíteni egyetlen behatoló észak-koreai drónt sem. Ezek visszatértek indítási helyükre, vagy eltűntek a dél-koreai radarok elől.

Az államfő a kormány ülésén elmondta, hogy már egy ideje tervezik egy drónegység létrehozását, amelynek feladata a fontosabb észak-koreai katonai létesítmények megfigyelése lenne, de a hétfői incidens miatt a lehető leghamarabb előbbre hozzák az egység felállítását. Ezenkívül a legkorszerűbb lopakodó drónokat is bevetik és megerősítik az ország megfigyelési képességét. Hangsúlyozta, hogy szükség van a hadsereg intenzívebb felkészülésére és gyakorlatozására is, hogy meg tudjon birkózni az észak-koreai drónok jelentette fenyegetéssel.

Kang Szin Csul altábornagy, a dél-koreai egyesített vezérkar műveleti főigazgatója egy televíziós nyilatkozatban elmondta: a hadsereg sajnálja, hogy nem sikerült levadásznia az észak-koreai drónokat.

Elismerte, hogy Dél-Koreának jelenleg nincs kapacitása a három méternél kisebb szárnyfesztávolságú megfigyelő drónok észlelésére és befogására,

csak olyan eszközökkel rendelkezik, amelyek nagyobb harci drónokat képesek felismerni és megsemmisíteni.

2017 óta a mostani volt az első alkalom, hogy több észak-koreai drón átlépte a Korea-közi határt. A drónok a határ menti Kjonggi tartományban hatoltak be a dél-koreai légtérbe. Ebben a tartományban található a főváros, Szöul is.

Dél-koreai hivatalnokok korábban azt mondták, hogy az északi szomszédnak mintegy 300 drónja van.

Kedden az észak-koreai állami média arról számolt be, hogy Kim Dzsong Un phenjani vezető a Koreai Munkáspárt ülésén nagyobb erőfeszítésekre szólított fel az ország előtt álló nehézségek és kihívások leküzdése érdekében. Várakozások szerint az ülésen Kim megerősíti elhatározását országa nukleáris arzenáljának bővítésére és csúcstechnológiás fegyverek rendszeresítésére az észak-koreai hadseregben.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×