eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A német Kereszténydemokrata Unió, a CDU támogatói a megismételt berlini tartományi választás eredményváróján az első eredmények megismerése után a német fővárosban 2023. február 12-én. A 2021. szeptember 26-i tartományi választást az akkor előforduló rendszerszintű hibák miatt kellett újra megrendezni.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Fabian Sommer

Újabb berlini fordulat: a vesztesből még nyertes is lehet

Az eddigi ellenzéki CDU nagyot nyert a hétvégi berlini tartományi választásokon, de egyelőre megjósolhatatlan, hogy az önálló tartománynak számító német fővárosban végül ki alakíthat kormányt.

Berlinben 2021. szeptember végén a szövetségi parlamenti választással együtt rendezték meg a tartományi választásokat, az illetékes hatóságok azonban jóval később érvénytelennek nyilvánították. Az indoklás szerint a választások előkészítése nem volt megfelelő, nem volt elegendő számú szavazólap és választási urna minden szavazókörben, és nem volt meg a szükséges számú személyzet sem a voksolás lebonyolításához.

A 2021. szeptemberi választások nyomán az SPD a több évtizedes hagyományokhoz hűen a legerősebb tartományi párt maradt, és Franziska Giffrey vezetésével a Zöldekkel és a Baloldal Pártjával (Die Linke) alakíthatott kormányt. A vasárnap megismételt választásokon viszont az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) kapta a legtöbb szavazatot, jelentősen megerősödve a 2021-es választási eredményéhez képest.

Az eddigi kormánykoalíció legnagyobb tagja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) 18,4 százalékkal a második lett, ami a Berlinben különösen nagy hagyományokkal rendelkező, 21 éve kormányzó párt eddigi leggyengébb tartományi választási eredménye volt. A Zöldek Pártja maradt a harmadik helyen, a Baloldal Pártja pedig a negyediken. Országos hanyatlását folytatva viszont nem jutott be a helyi törvényhozásba a liberális FDP.

A koalíciós találgatások gőzerővel folynak. Karl Wegner, a CDU tartományi vezetője szerint az eredmény felhatalmazás a párt számára, és napokon belül megkezdik az egyeztetéseket a koalíciós lehetőségekről. A CDU lehetséges partnere az SPD vagy a Zöldek lehet.

Elemzők az SPD és személy szerint az eddigi tartományi miniszterelnök, Franziska Giffrey kudarca ellenére sem írják le az eddig kormányzó, a szociáldemokratákból, a Zöldekből és a Baloldal pártjából álló baloldali koalíciót. Giffrey a bírálatok középpontjában áll ugyan, a jelek szerint azonban sem ő, sem pártja nem kívánja feladni. Szerinte

a választási eredmény egy dolog. Aki azonban kormányozni akar, annak többséget kell szereznie

– tette hozzá. Jelezte azt is, hogy pártja, valamint az eddigi koalíciós partnerek támogatásával tartományi miniszterelnökként kormányozna tovább. A Zöldek és a Baloldal Pártja ugyancsak utalt arra, hogy kész lenne a korábbi koalíció folytatására.

Azt ugyanakkor megfigyelők szinte kizártnak tartják, hogy az SPD gyengébb partnerként beleegyezne a CDU-val való koalícióba.

Azaz a berlini hatalomért való birkózás a választással egyáltalán nem dőlt el, sőt csak most kezdődik.

Megfigyelők óvnak ugyanakkor attól, hogy másfél évvel az országos parlamenti választások után a mostani tartományi eredményből messze ható következtetéseket lehessen levonni. Annak ellenére sem, hogy az országot irányító, Olaf Scholz kancellár vezette, az SPD-ből, a Zöldekből és a szabad demokratákból álló nagykoalíció sokat vesztett támogatottságából, és ismét a jelenleg ellenzéki konzervatív CDU az ország legnépszerűbb pártja.

Az egyetlen országos tendencia a hárompárti szövetségi kormánykoalíció legkisebb pártja, a szabaddemoikrata FDP folyamatos gyengülése. A párt 2021 szeptembere óta sorra szerepelt le a tartományi választásokon, kezdve a Saar-vidéktől Schleswig-Holsteinen és Észak-Rajna-Vesztfálián keresztül a mostani berlini tartományi választásokig. A párt vezetője, Christian Lindner – aki egyben a Scholz-kormány pénzügyminisztere – a berlini vereség után sem tartja szükségesnek a nagyobb irányváltást. Továbbra is csak azt hangoztatja, hogy az FDP-nek nem kilépnie kell a szövetségi koalícióból, hanem csak profilt kell váltania. Szerinte a liberális pozícióknak kellene jobban láthatóvá válniuk a szövetségi kormányban. Ennek módját azonban még nem találta meg.

Nem véletlen, hogy a koalíciós partnerek, az SPD és a Zöldek aggodalommal szemlélik az FDP eddigi szereplését. Tartanak attól, hogy a liberális párt sorozatos választási kudarcai kihathatnak a szövetségi kormányban való közös munkára.

De kételkedik a liberálisok megbízhatóságában a CDU elnöke, Friedrich Merz is. Az FDP egykor megbízható partner volt számunkra, de most már nem az – fogalmazott a pártelnök, emlékeztetve a CDU/CSU és az FDP korábbi, évekig tartó szövetségi koalíciójára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×