eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A német Kereszténydemokrata Unió, a CDU támogatói a megismételt berlini tartományi választás eredményváróján az első eredmények megismerése után a német fővárosban 2023. február 12-én. A 2021. szeptember 26-i tartományi választást az akkor előforduló rendszerszintű hibák miatt kellett újra megrendezni.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Fabian Sommer

Ellenzéki győzelem a berlini tartományi választáson

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) kapta a legtöbb szavazatot a Berlinben tartott tartományi törvényhozási választáson a hétfőn közölt hivatalos előzetes végeredmény szerint.

Az ellenzéki CDU a szavazatok 28,2 százalékát gyűjtötte össze, 10,2 százalékponttal erősödve az előző, 2021-es törvényhozási (képviselőházi) választáson elért 18 százalékhoz képest. A CDU csaknem negyedszázada, 1999 óta először nyert választást a tartományi rangú német fővárosban.

Az eddigi kormánykoalíció legnagyobb tagja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) 18,4 százalékkal a második, 3 százalékponttal gyengülve a 2021-es 21,4 százalékhoz viszonyítva.

Ez az SPD leggyengébb berlini tartományi választási eredménye.

Nagyobbik koalíciós partnerük, a Zöldek ugyancsak 18,4 százalékon végeztek - mindössze 105 szavazattal szereztek kevesebbet, mint a szociáldemokraták -, 0,5 százalékponttal gyengülve a 2021-ben elért 18,9 százalékhoz képest. A koalíció legkisebb tagja, az SPD-től balra álló Die Linke (Baloldal) is gyengült, a 2021-es 14,1 százaléknál 1,9 százalékponttal kevesebbet, 12,2 százalékot szerzett.

Az ellenzéki liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) az 5 százalékos bejutási küszöb alatti, 4,6 százalékos eredménnyel végzett, 2,5 százalékponttal gyengülve a 2021-es 7,1 százalékhoz képest. A liberálisok így kiestek a képviselőházból. A jobbközép CDU-tól jobbra álló ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) kismértékben erősödött, a legutóbbi választáson elért 8 százalékos eredményt 1,1 százalékponttal javítva 9,1 százalékot szerzett.

A választási részvételi arány 63 százalékos volt, csökkent a 2021-es 75,7 százalékhoz képest.

Kai Wegner, a CDU tartományi vezetője a választás után közölte, hogy az eredményt egyértelmű kormányalakítási felhatalmazásként értelmezik, és napokon belül megkezdik az egyeztetéseket a koalíciós lehetőségekről. A CDU lehetséges partnere az SPD vagy a Zöldek. A párt a szociáldemokratákhoz közelebb áll, mint a Zöldekhez. Az egykori NDK állampártjának utódszervezetéből és nyugati baloldali szerveződések egyesülésével létrejött Baloldallal nem kívánnak együttműködni. Kizárják a koalíciót az AfD-vel is, amellyel más párt sem hajlandó együttműködni.

A CDU-SPD vagy CDU-Zöldek koalíció mellett lehetséges még egy újabb SPD-Zöldek-Baloldal összetételű koalíció is, de gyenge választási eredményük és a CDU nagyarányú győzelme miatt nem valószínű, hogy az eddigi kormánypártok megkockáztatják a folytatást. A berliniekkel a 2021-es választást ismételtették meg, amelyet hiányosságok miatt érvénytelennek nyilvánított a tartományi alkotmánybíróság. A kampányt helyi ügyek, mindenekelőtt a lakásínség, a közlekedési nehézségek és a közigazgatást feszítő gondok határozták meg. A városvezetéssel szembeni elégedetlenséget leginkább a CDU tudta kiaknázni.

A második világháború utáni német történelemben egyedülállóan megismételt választás miatt

a törvényhozási ciklus nem kezdődik elölről, vagyis a következő választást alapesetben nem öt év múlva tartják, hanem 2026-ban.

Berlinben 2021. szeptember 26-án, a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választással együtt rendezték meg a tartományi és a kerületi választásokat, és egy helyi népszavazást is tartottak két lakásüzemeltető nagyvállalat köztulajdonba vételéről. A voksolást a koronavírus-világjárvány lassítását szolgáló távolságtartási szabályoknak megfelelően kellett megtartani.

Tovább bonyolította a helyzetet, hogy pont azon a napon rendezték meg a német főváros világhírű éves nemzetközi futóversenyét, a Berlin Marathont, amely miatt sok helyütt megbénult a közlekedés.

Az érvénytelennek nyilvánított tartományi választások ügyében végzett vizsgálatok szerint a választás előkészítése sem volt megfelelő, nem volt például elegendő számú szavazólap és választási urna minden szavazókörben, és nem volt meg a szükséges számú személyzet sem a voksolás lebonyolításához. Az egyedi nehézségek és a rendszerszintű hiányosságok miatt tömegek kényszerültek többórás várakozásra, és sokan nem tudtak, vagy nem tudtak időben, az urnazárás hivatalos ideje előtt élni szavazójogukkal.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×