eur:
395.1
usd:
365.39
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Európai Unió Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanácsának (EPSCO) ülése előtt Brüsszelben 2022. március 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Karl Lauterbach: 180 ezer halott? Végül is viszonylag jól megúsztuk

Kritikusan értékelte a koronavírus-járvány ellen hozott németországi intézkedéseket az egészségügyi miniszter, Karl Lauterbach néhány intézkedést örültségnek nevezett, és bírálta az egészségügyi szakértőket is, akik szerinte nem rendelkeztek a megfelelő ismeretekkel.

A szociáldemokrata politikus, egyben korábbi orvos az ország egyik legtekintélyesebb egészségügyi szakértőjének számít. A stafétabotot a 2021 szeptemberi választások után vette át konzervatív elődjétől, Jens Spahntól, és azóta a szigorú intézkedések egyik fő szószólójának számított.

A hónap elején Németország, ha nem is hivatalosan, de búcsút intett a járványnak, és a legtöbb korlátozó intézkedést feloldotta: nem kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési járműveken, a sokak számára kényelmetlen kötelezettség csak az egészségügyi intézményekben maradt fenn. Kötelező a maszk a látogatók számára a kórházakban, valamint az egyéb ápolási intézményekben, és a maszkviselés mellett egy negatív koronavírus-teszt bemutatása is szükséges. A legtöbb tartományban megszűnt az úgynevezett izolációs kötelezettség, ami a fertőzöttek számára kötelezően írta elő a többnapos "bezárkózást".

Az országos enyhítések késztették értékelésre a német egészségügyi miniszter, aki a ZDF televíziónak nyilatkozva nem is finomkodott. Szerinte a járvány számos bizonytalanságra mutatott rá, és több szükségtelen korlátozás eredményezett.

Túl kevés volt a kutatási ismeret, ezzel szemben túl sok volt a korlátozás

– mutatott rá. Néhány, elsősorban kültéri intézkedést egyenesen "örültségként" jellemzett. Ezek sorában említette azt az időközben feloldott intézkedést, amely tiltotta a maszk nélküli kocogást, illetve futást.

"Természetes, hogy voltak túlzások" – jelentette ki, de szerinte a tartományok többsége "túlreagálta" a dolgokat.

Összességében az egészségügyi miniszter pozitívan vonta meg a járvány hároméves németországi szakaszának mérlegét.

"Végül is viszonylag jól megúsztuk"

- fogalmazott, hangsúlyozva, hogy a halandóság az elidősödött lakosság ellenére alacsonyabb volt, mint más országokban. Utalt arra, hogy a koronavírus-fertőzés, illetve annak következményei. az országban mostanáig 180 ezer halottat követeltek.

"Ez egyáltalán nem rossz adat, de ez a szám még alacsonyabb lehetett volna, ha nem került volna sor az intézkedések állandó átpolitizálására" – jelentette ki.

A miniszter a közelmúltban egy ízben már szükségtelennek nevezte az óvodák és az iskolák hosszabb ideig tartó bezárását. Úgy értékelte, hogy a hosszú idő utólag szemlélve indokolatlan volt. Utalt ugyanakkor arra, hogy ez akkoriban a szakértők ajánlásainak megfelelően történt

"Mindez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a szakismeret szintje még nem volt megfelelő" - tette hozzá Lauterbach, aki az iskolák bezárásának elrendelésekor még nem volt hivatalban.

Mostani interjújában a miniszter úgy vélte, hogy az üzemek többségét viszonylag megkímélték, és azok normális menetben dolgozhattak tovább. Ezzel szemben a gyermekeket és az iskolákat túl keményen sújtották. Visszatekintve nem igazolódott be az a feltételezés, hogy az óvodákban és az iskolákban túl sok lehet a fertőzés – jelentette ki az egészségügyi miniszter.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×