eur:
389.62
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Romok Bahmutban, a távolban harcok füstje gomolyog 2023. január 20-án. Az orosz erők ostroma miatt az ukrán hatóságok a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő város kiürítésére szólították fel a lakosságot, ennek ellenére mintegy nyolcezren az otthonmaradást választották. A városban megszűnt a villany-, a gáz-, a vízszolgáltatás és a távfűtés.
Nyitókép: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

Szakértő: az oroszoknak sürgetőbb a támadás, Ukrajnába közeleg a nyugati segítség

Csiki Varga Tamás (NKE) szerint jól tud mozogni a fagyott talajon az orosz hadsereg Bahmut térségében, és a Wagner-csoporthoz köthető haderő több tízezres emberveszteségét is elbírják az oroszok, az ukránok a nyugati segítség közelgő érkezéséig jobbára csak védekezni tudnak.

Az elmúlt hetek-napok hírei szerint Oroszország egy nagy offenzívája van a láthatáron, az ukrán oldalon is látszik készülődés.

Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa ezzel kapcsolatban az InfoRádióban azt mondta, orosz részről az elmúlt két hétben fokozódtak a támadások.

"A leglátványosabb nyilván Bahmut térsége, amit követtünk az elmúlt hónapokban, hisz ott a legerősebb ukrán védelmi állásokat próbálták az oroszok áttörni. Igazából stratégiai értéke magának Bahmut városának nincs, leginkább azért, mert utána Szlovjanszk és Kramatorszk városainál hasonlóan erős ukrán állások vannak, néhány tucat kilométerrel arrébb ugyanúgy állóháború vagy lövészárokharc alakulhat ki" - ecsetelte a kutató.

Ennek az ostromnak elmondása szerint a Wagner csoport bevetése szempontjából tulajdonítottak nagy jelentőséget.

Hogy van-e elég erő ukrán oldalon az orosz offenzíva megfékezésére, arról úgy vélekedett, egy évvel ezelőtt az ukrán hadsereg helyzete jobb volt, mint most, ugyanakkor nagyságrendileg 200 ezer orosz katonával kellett szembenézniük.

"Most 350-380 ezer fő közé teszik az orosz erőket a térségben, ehhez képest az ukrán erők létszáma nagyságrendileg nem változott, akik pedig harcolnak, azokat folyamatosan rotálni kell. A mostani sorozásnak épp ez a mozgatórugója, hogy az ukrán erőket frissíteni kell.

Erőviszonyok szempontjából tehát nem mondanám, hogy kedvezően változott az ukránok helyzete"

- tisztázta Csiki Varga Tamás, hozzátéve erejük azért annyira elég, hogy a megerősített pontokon le tudják lassítani az orosz támadást, és fel tudják őrölni az orosz erőket.

Kiképzés szempontjából viszont az oroszok helyzete az, ami nem javult.

A szakértő szerint

továbbra is földharcra lehet számítani,

nem látszik ugyanis, hogy az orosz hadsereg légi fölényre kívánna szert tenni.

"Az orosz hadsereg nem is erre lett kialakítva, ráadásul az ukránok komoly nyugati légvédelmi eszközöket kaptak" - mondta a kutató.

Közben viszont ha lehet hinni a híreknek, épp Bahmut térségében veszít 500-600 katonát naponta a Wagner-csoporthoz köthető alakulat, az azt jelentené, hogy ott az orosz veszteség már akár 40-50 ezres is lehet.

A nyugati sajtó egyébként megerősíti, hogy az oroszoknak sürgősebb az invázió, ez Csiki Varga Tamás szerint is egyértelműen így van.

Az enyhébb tél egyértelműen az oroszokat segíti, de Bahmutban a fagyott földön is jobban tudnak haladni, az ukránok pedig, amíg nem érkezik meg a nyugati technika, csak védekezésben gondolkodhatnak, a korszerű, nyugati fegyvereket pedig március vége előtt aligha vethetik be, a repülők bevetése pedig "kényes politikai kérdés".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×