eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Facebook/ Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Balázs László: számítottunk arra, hogy nem fogunk tudni mindenkit megmenteni

Vasárnap este a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat is hazaérkezett Törökországból. A keresőkutyák 17 esetben jeleztek túlélőt, négyszer pedig a csapat emelte ki a túlélőket a romok alól. Egy 15 éves fiút 36 órás küzdelem után veszítettek el.

A török katasztrófavédelem, az AFAD csütörtökön hozta meg azt a döntést, amely szerint elkezdhetnek a külföldi mentőcsapatok kivonulni a katasztrófa sújtotta területről. Ilyenkor a nemzetközi szabályrendszer szerint a könnyű kategóriájú csapatok mennek előre. Az ő feladatuk, hogy felderítsék, miként lehet a csapaterőket kivonni az országból.

Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat szolgálatvezetője szerint a befogadó reptér alkalmatlan arra, hogy egyszerre elinduló hatalmas tömeget kezeljen. Nagy problémát jelentett a török repülőtéren, hogy a hatalmas felszereléseket nem lehetett könnyen átvizsgálni, de aztán megoldották.

Balázs László hozzátette: most már a nagyobb csapatok is elindultak hazafelé, és a helyi török különleges mentők visszakapják szerepüket a helyi katasztrófavédelemnél.

Az utolsó napokban, csütörtökön már csak három túlélőt találtak a romok között a mentésben résztvevők. Ez szám a pénteki napra már egyre csökkent, tehát "a napok múlásával sajnos nagyon-nagyon rohamosan elkezdenek romlani az arányok a túlélők felkutatására". Ráadásul

elkezdték a romeltakarítási munkálatokat, ami lehetetlenné tette a túlélők megtalálását a romok között.

A hírek szerint egyre több volt az atrocitás, fosztogatták a kutatómentők sátrait. Balázs László szerint ez csak akkor történhet meg, ha valaki nem a nemzetközi szabályrendszernek megfelelően dolgozik a területen. A nemzetközi mentőerők által használt műveleti tábor ugyanis minden oldalról védett terület, és a helyi katonaság, a rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy ez működőképes legyen.

"Természetes folyamat, hogy ezekben a pillanatokban elkezdődik valamilyen szintű fosztogatás. De ezt nem egy erőszakos cselekményként kell elképzelni. Altalában az összeomlott épületek romjai közül a túlélők különböző dolgokat vesznek ki, ami természetesen elítélendő, de talán elfogadható" – mondta.

A magyar mentőszolgálatot nem érte atrocitás. Egy területen hallottak viszonylag közelről lövöldözést, de ott is csak a katonaság oszlatta a tömeget a levegőbe lövésekkel.

A szolgálatvezető a mentéskor tapasztalt legpozitívabb élményként azt emelte ki, hogy

voltak olyan kárhelyszínek, ahol a család több tagját is meg tudták menteni, és pár órás eltéréssel egyesíteni tudták őket.

A legnegatívabb élményük egy 15 éves kisfiú, Ali mentési folyamata volt, ami tragédiával zárult. Amikor megtalálták őket, a négyfős családból hárman életben voltak, de az idő elteltével a sérüléseik megpecsételték a sorsukat. Az utolsóként életben maradt Alit egy 36 órás küzdelem után veszítették el. "Talán ez volt az, amire a legjobban emlékezni fogunk. Nagyon-nagyon sok negatív dolgot is tapasztaltunk, de a kettő arányban volt, és talán ez a legfontosabb. Amiért kimentünk – hogy életeket mentsünk – az megvalósult. Nem tudtuk mindenkit megmenteni, de erre számítottunk" – zárta gondolatát Balázs László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×