eur:
394.94
usd:
363.49
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Bemutatják az új brit uralkodót ábrázoló első osztályú postaforgalmi bélyeget a londoni postamúzeumban 2023. február 7-én. A leendő király balra tekintő arcmása a brit jegybank pénzverdéje számára Martin Jennings brit szobrászművész által készített érmeportré változata. Az uralkodót III. Károly néven koronázzák királlyá május 6-án a londoni Westminster-apátságban egy nagyszabású háromnapos ünnepi rendezvénysorozat keretében.
Nyitókép: MTI/AP/PA/Victoria Jones

Bélyegen a király, III. Károly

Koronaékszerek nélkül látható a bélyegeket a brit uralkodó.

III. Károly király koronaékszerek nélküli egyszerű portréja szerepel az új brit postai bélyegeken.

Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, tavaly szeptember 8-án hunyt el Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.

Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó III. Károly néven.

A jelenleg közforgalomban lévő összes brit postabélyegen a hagyományoknak megfelelően a néhai királynő profilból készült, koronát viselő portréja látható. A jelenlegi változat még 1967-ben készült.

A brit királyi posta szerdai bejelentése szerint az első- és másodosztályú postaforgalmi bélyegeken április 4-től jelenik meg a király ugyancsak profilból készült portréja, de III. Károly - édesanyjával és néhai nagyapjával, az 1952-ben elhunyt VI. György királlyal, II. Erzsébet királynő édesapjával ellentétben -

nem visel koronát és más királyi jelképeket.

Az új bélyegekre kerülő portrét a király személyesen hagyta jóvá.

David Gold, a Royal Mail külkapcsolati igazgatója szerdán a BBC brit közszolgálati médiatársaságnak elmondta: III. Károly külön kérése volt, hogy a postai bélyegekre kerülő portréja egyszerű legyen, és ne ábrázoljon semmilyen királyi jelképet, díszítést.

III. Károly király a hetedik olyan brit uralkodó, akinek arcképe a brit postai bélyegeken látható. Elsőként Viktória királynő portréja került a bélyegekre, egy olyan arcmás felhasználásával, amely a néhai uralkodó 15 éves korában készült.

Viktória 1901-ben, 81 esztendősen hunyt el 63 évi uralkodás után, de a brit postabélyegeken haláláig a tizenéves korában készült portré szerepelt.

A jelenlegi uralkodó portréját ábrázoló új fontbankjegyeket a Bank of England már decemberben bemutatta.

A forgalomban lévő, angliai és walesi kibocsátású 5, 10, 20 és 50 fontos bankók előoldalán II. Erzsébet portréja látható. Az idén 75 esztendős III. Károly király arcmásával nyomtatott bankjegyek forgalmazása 2024 közepén kezdődik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×