INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

iii. károly

bélyeg

egyesült királyság

Bemutatják az új brit uralkodót ábrázoló első osztályú postaforgalmi bélyeget a londoni postamúzeumban 2023. február 7-én. A leendő király balra tekintő arcmása a brit jegybank pénzverdéje számára Martin Jennings brit szobrászművész által készített érmeportré változata. Az uralkodót III. Károly néven koronázzák királlyá május 6-án a londoni Westminster-apátságban egy nagyszabású háromnapos ünnepi rendezvénysorozat keretében.

Bélyegen a király, III. Károly

Infostart / MTI

Koronaékszerek nélkül látható a bélyegeket a brit uralkodó.

III. Károly király koronaékszerek nélküli egyszerű portréja szerepel az új brit postai bélyegeken.

Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, tavaly szeptember 8-án hunyt el Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.

Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó III. Károly néven.

A jelenleg közforgalomban lévő összes brit postabélyegen a hagyományoknak megfelelően a néhai királynő profilból készült, koronát viselő portréja látható. A jelenlegi változat még 1967-ben készült.

A brit királyi posta szerdai bejelentése szerint az első- és másodosztályú postaforgalmi bélyegeken április 4-től jelenik meg a király ugyancsak profilból készült portréja, de III. Károly - édesanyjával és néhai nagyapjával, az 1952-ben elhunyt VI. György királlyal, II. Erzsébet királynő édesapjával ellentétben -

nem visel koronát és más királyi jelképeket.

Az új bélyegekre kerülő portrét a király személyesen hagyta jóvá.

David Gold, a Royal Mail külkapcsolati igazgatója szerdán a BBC brit közszolgálati médiatársaságnak elmondta: III. Károly külön kérése volt, hogy a postai bélyegekre kerülő portréja egyszerű legyen, és ne ábrázoljon semmilyen királyi jelképet, díszítést.

III. Károly király a hetedik olyan brit uralkodó, akinek arcképe a brit postai bélyegeken látható. Elsőként Viktória királynő portréja került a bélyegekre, egy olyan arcmás felhasználásával, amely a néhai uralkodó 15 éves korában készült.

Viktória 1901-ben, 81 esztendősen hunyt el 63 évi uralkodás után, de a brit postabélyegeken haláláig a tizenéves korában készült portré szerepelt.

A jelenlegi uralkodó portréját ábrázoló új fontbankjegyeket a Bank of England már decemberben bemutatta.

A forgalomban lévő, angliai és walesi kibocsátású 5, 10, 20 és 50 fontos bankók előoldalán II. Erzsébet portréja látható. Az idén 75 esztendős III. Károly király arcmásával nyomtatott bankjegyek forgalmazása 2024 közepén kezdődik.

Nyitókép: MTI/AP/PA/Victoria Jones
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018