eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Petr Fiala cseh miniszterelnök az Európai Unió cseh elnökségének politikai programját ismertető sajtótájékoztatón a prágai Hrzan-palotában 2022. június 15-én. Csehország 2022. július 1-től tölti be az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét. A felirat jelentése: Európa mint feladat.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Túlélte az ellenzéki akciót a cseh kormány

Nem sikerült megbuktatni a cseh ellenzéknek a Petr Fiala miniszterelnök vezette jobbközép ötpárti koalíciós kormányt.

Az ellenzéki ANO mozgalom kedden benyújtott kormány elleni bizalmatlansági indítványát a parlamenti alsóházban a csütörtökre virradóra megtartott szavazáson a teremben jelenlévő 183 képviselőből csak 81 támogatta, míg 102-en ellene szavaztak. Az ANO indítványát a mozgalom képviselőin kívül csak a szintén ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom képviselői szavazták meg.

A hatályos szabályok szerint a 200 tagú képviselőházban a kormány megbuktatásához az ellenzéknek 101 támogató szavazatra lett volna szüksége. Ez eleve kizárt volt, mert az alsóházban a kormánykoalíciónak 108, a két ellenzéki pártnak pedig együttesen 72 képviselője van.

Petr Fiala miniszterelnök és több miniszter is a kétnapos, összesen mintegy

25 órás vitában

azt mondták, hogy a bizalmatlansági indítvány benyújtásával az ANO mozgalom elnökének Andrej Babisnak az államfőválasztási kampányát kívánták támogatni. Alena Schillerová, az ANO frakcióvezetője ezt határozottan tagadta. Schillerová kijelentette: a kormány hibát hibára halmoz, a lakosság elégedetlen tevékenységével, ezért az ellenzéknek meggyőződése, hogy távoznia kellene tisztségéből.

Andrej Babis volt miniszterelnök nem vett részt a vitában, s előzetes bejelentése ellenére a szavazáson sem jelent meg. Babis bejutott az államfőválasztás január 27-én és 28-án sorra kerülő második fordulójába, ahol Petr Pavel, nyugalmazott tábornok az ellenfele. Az ellenzéki politikus távolmaradását azzal magyarázta, hogy nem akarta kampánycélokra kihasználni a bizalmatlansági indítvány vitáját, amivel a kormánykoalíció vádolta.

A Fiala-kormány ellen ez volt a második, sikertelen ellenzéki bizalmatlansági indítvány. Az ANO első bizalmatlansági indítványa tavaly szeptemberben szintén sikertelenül végződött.

A cseh kormányok ellen eddig összesen 17 alkalommal nyújtottak be bizalmatlansági indítványt, amelyek azonban csak egyszer végződtek sikerrel. A szociáldemokraták 2009 áprilisában - az első cseh európai uniós elnökség idején - így buktatták meg a Miroslav Topolánek vezette jobbközép kabinetet.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×