eur:
392.91
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Andrej Babis cseh államfőjelölt, volt miniszterelnök kampányzáró rendezvényt tart Brnóban 2023. január 9-én. A cseh elnökválasztás első fordulóját január 13-14-én rendezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Mészáros Andor: jobb a V4-térségnek, ha Andrej Babis lesz a cseh államfő

V4-szempontból az lenne a jobb, ha nem Petr Pavel, hanem Andrej Babis lenne a következő cseh köztársasági elnök - vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában Mészáros Andor, az ELTE BTK Történeti Intézetének docense, aki elmagyarázta azt is, Andrej Babis indulásával pártja milyen kockázatot vállalt.

Csak az utolsó januári hétvégén dől el, ki lesz Csehország új köztársasági elnöke. Az első fordulóban ugyanis egyik jelölt sem tudta begyűjteni a leadott szavazatok felét. január 27-28-án jön a második fordulóban már csak két jelölt marad: Andrej Babis volt cseh kormányfő, aki a szavazatok 35 százalékát kapta, és Petr Pavel nyugalmazott tábornok, akire a választópolgárok 34,5 százaléka voksolt.

"A V4-es együttműködés szempontjából sem mindegy, hogy ki lesz a következő cseh elnök, különösen úgy, hogy ez év júliusában Prága veszi át a csoport soros elnökségét" – mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában az ELTE BTK Történeti Intézetének docense.

Mészáros Andor szerint van és lehet is változás attól függően, hogy ki az elnök.

"Andrej Babis a visegrádi együttműködés hívének tekinthető, nagyon fontosnak tartotta miniszterelnökként, a magyar–cseh kapcsolatok szorosak, jók voltak. Babis-elnökség alatt a V4 felértékelődne" – mondta.

Petr Pavel számára viszont "egy konfliktusos térség lenne a visegrádi térség, amely szembemegy az európai centrum politikájával".

Miért indult mégis Babis?

Andrej Babisra visszatérve elmondta, miután a választások győzteseként – övé lett a legnagyobb frakció – korábban nem tudott kormányt alakítani és a visszavonulásáról beszélt, sokáig kétséges volt, hogy egyáltalán elindul-e a cseh államfőválasztáson; tovább nehezítette a dolgát, hogy pártja a várakozásoknál rosszabbul szerepelt a tavalyi szenátusi választáson.

"Furcsa választás volt, mert pártja tulajdonképpen úgy veszített, hogy nyert, és nagyon fontos vonatkozás az is, hogy az ANO Csehország legnagyobb pártja. A helyzet az, hogy egy ötpárti koalíció áll szemben az ANO-val, egymaga majdnem akkora támogatottságot kapott, mint az öt párt. Babis köztársaságielnök-jelölti indulásának is van egy történetisége: a parlamenti választások előtt azt mondta, hogy ha nem vezetheti az országot tovább mint miniszterelnök, akkor kiszáll a politikából. Ez nem történt meg, de azonnal a választások után Milos Zeman is kifejezte azt a gondolatát, hogy –ő két ciklus után már nem indulhat még egyszer államfőként – azt szeretné, ha Andrej Babis követné őt a köztársasági elnöki székben" – mondta Mészáros Andor.

A szakértő szerint mindenki evidensnek tekintette, hogy ez a képviselőházi választások revansaként értelmezhető választás lesz, ha Babis a miniszterelnöki posztot elvesztette, akkor köztársasági elnökként folytatja, és ez a cseh politika kiegyensúlyozottságát is meg tudja jeleníteni. Csakhogy később ez már nem volt annyira egyértelmű, mert Csehországban permanens választási kampány van, nincs olyan év, amikor ne lenne valamilyen választás:

  • 2021 őszén képviselőházi választás volt
  • 2022-ben szenátusi választás volt
  • 2023-ban köztársasági elnököt választanak
  • 2024-ben pedig európai parlamenti képviselőket.

A 2022-es szenátusi választás próbája volt annak, hogy az ANO milyen erővel rendelkezik a cseh politikában, van-e esélye a visszavágásra. Nem szerepelt olyan jól az ANO, mint azt várták, emiatt is vált kétségessé Andrej Babis indulása.

A jelöltségre is Andrej Babis adta le utolsóként az aláírásokat, és mint Mészáros Andor rámutatott, nagyon sokáig hezitáltak az ANO-n belül is, hogy keressenek egy támogatható jelöltet, vagy elindítsa Andrej Babist.

"Utóbbi esetben az volt a kockázat, hogy Babis nagyon rosszul szerepel, és az az ANO számára is komoly politikai vereség. Végül is aztán úgy döntött Andrej Babis, hogy elindul a választáson, és a várakozásokhoz képest jól szerepelt" – tette hozzá Mészáros Andor.

Az ellenfél

Petr Pavel nem volt ismert személyisége a cseh közéletnek – mondta a szakértő. A jugoszláv polgárháború idején, 1993-ban volt fontos szerepe, amikor francia katonák mentettek ki, aztán volt vezérkari főnök, majd a NATO katonai bizottságának a vezetője is, de a cseh társadalom többsége akkor találkozhatott vele először, amikor a koronavírus első hullámának az időszakában egy a járvány okozta nehézségeken segítő civil szervezet vezetője volt.

"Petr Pavel, bár a kormánypártok mögötte állnak, nem pártjelölt, azt mindig hangsúlyozza, hogy ő egy olyan közismert személyiség, akit felkértek, hogy jelöltesse magát köztársasági elnöknek. A kormányzó pártok segítettek számára összeszedni a jelöléshez szükséges ajánlásokat, kifejezték azt, hogy egyetértenek Petr Pavel nyugatos, Európa-párti politikai elképzeléseivel és mögé álltak, felszólították a pártok szavazóit, hogy szavazzanak Petr Pavelre, de ő egyik pártnak sem kifejezetten a jelöltje" – mondta Mészáros Andor.

Érdekesség, hogy az első fordulóban két olyan jelölt is volt, aki élvezte a kormánypártok támogatását, mert a harmadik helyen végző Danuse Nerudovát, a brünni Mendel Egyetem volt dékánját is alkalmas jelöltnek tartották, mert "őket olyan megbízható, kiegyensúlyozott személyiségeknek tartják, mind a ketten a politikán kívülről érkeznek, akik meg tudják testesíteni, mondjuk, a cseh nemzet egységét", márpedig ez a szakértő szerint Csehországban nagyon nagy érdem.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×