eur:
388.49
usd:
358.74
bux:
68102.38
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
A Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum épülete Ungvár központjában 2019. január 6-án.
Nyitókép: MTI/Nemes János

Levették a magyar zászlókat Kárpátalján és több magyar pedagógusnak is felmondtak

Néhány helyen rendőri segédlettel távolították a középületekről a magyar lobogót, a tanárokat pedig indoklás nélkül menesztették.

Egy friss rendeletre hivatkozva távolították el a magyar zászlókat több közintézményről. A Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatója pedig indoklás nélkül, egyik napról a másikra kapta kézhez a menesztését - írja az index.hu.

Több magyar falu és Munkács városának közintézményeiről is eltávolították a magyar nemzeti zászlókat Kárpátalján. A helyi média beszámolója szerint Fornoson és Dercenben munkácsi feletteseiktől kaptak utasítást az oktatási intézmények vezetői arról, hogy távolítsák el az intézményeik épületeiről a magyar nemzeti lobogót. Állításuk szerint rendelet mondja ki, hogy mostantól kizárólag ukrán zászló loboghat a létesítményeken.

Azonban a Munkácsi Kistérségi Tanácsnál nem tudnak ilyen rendeletről. Ezért ha ilyen egyáltalán létezik, akkor is kizárólag csak helyi szintű lehet. Viszont magasabb szintű jogszabályba ütközik.

Ukrajna törvényei ugyanis eddig sem tiltották a nemzetiségek szimbólumának használatát. Kárpátalja magyarok által lakott településein amúgy sem a magyar állam hivatalos címeres zászlaja, hanem a magyar nemzeti trikolór, a piros-fehér-zöld sávos zászlókat helyezték ki az elmúlt 33 évben, és ez senkit sem zavart. Inkább a békés egymás mellett élés jelképének tekintették a helyiek.

A Kárpátalja Magyar Kulturális Szövetséghez (KMKSZ) nyilatkozatot adott ki a szervezethez közelálló iskolaigazgató leváltása miatt. Mint írják, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatójának indokolatlan eltávolítása a jelenlegi helyzetben "nem szolgálja a magyar iskola zökkenőmentes működését és a nemzetiségek közötti békés együttélést, ezért a döntés azonnali felülvizsgálatát szorgalmazzák”.

Címlapról ajánljuk
Ha csak egy EP-mandátumot nyer a Momentum, a ciklus felénél cserél Donáth Anna és Cseh Katalin
Aréna - előzetes

Ha csak egy EP-mandátumot nyer a Momentum, a ciklus felénél cserél Donáth Anna és Cseh Katalin

A Momentum azért küzd a kampányban, hogy ismét két EP-mandátumot szerezzen, de ha csak egyet kap a párt, akkor az ötéves ciklus alatt Cseh Katalin és Donáth Anna a mandátumot elfelezve féltávnál egymást váltja majd az EP-ben. Erről Cseh Katalin, a Momentum elnökségi tagja, EP-képviselő beszélt az InfoRádió Aréna című műsorának stúdiójában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.30. csütörtök, 18:00
Cseh Katalin
a Momentum elnökségi tagja és EP-képviselőjelöltje
Ukrajna átléphette a vörös vonalat, orosz katonák százezrei érkezhetnek hamarosan a frontra – Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrajna átléphette a vörös vonalat, orosz katonák százezrei érkezhetnek hamarosan a frontra – Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrajna az elmúlt hetekben több kimagaslóan fontos orosz radarállomásra is csapást mért, ez pedig éppen a legfontosabb szövetségesüknél, az Egyesült Államoknál okozott feszültséget – írja a The Washington Post. Rusztem Umerov, az ukrán védelmi miniszter kedden adott interjút a Reutersnek, amelyben számos témát érintett. Beszélt az érkező F-16-os vadászgépekről, a frontvonal állásáról, valamint az oroszok várható lépéseiről is. Elmondta, hogy Moszkva várhatóan 2-300 ezer új katonát küld majd Ukrajna ellen. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×