eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az éjszakai orosz tüzérségi támadásban megsérült épület romjainál dolgoznak mentők a kelet-ukrajnai Harkivi területen fekvő Csuhuiv közelében lévő Kluhino-Baskirivka 2022. december 2-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Kozlov

Felmérés: a magyarok 78 százaléka tartja hasznosnak az uniós tagságot

Az európaiak 93 százaléka aggódik a megélhetési költségek miatt - állapítja meg az Európai Parlament által közzétett Eurobarometer-felmérés. Ugyanakkor az unió támogatottsága továbbra is magas, és a polgárok elvárják, hogy a krízis hatásainak csökkentésére további intézkedéseket dolgozzon ki. Gát Ákos Bence a felmérésből az InfoRádióban azt is kiemelte: a válaszadók 73 százaléka egyetért azzal, hogy az unió támogassa Ukrajnát - ezt a magyarok 59 százaléka osztja.

Az emberek egyértelműen érzik, hogy életszínvonaluk uniós átlagban is romlott az elmúlt évhez képest; az Eurobarometer friss felmérése is kiemeli, hogy az emberek 93 százaléka aggódik az emelkedő megélhetési költségek miatt, rögtön ezt követi további problémaként, hogy 82 százalékuk aggódik a szegénység kockázata miatt.

"A harmadik helyen jelölik meg a klímaváltozást, ezt 81 százalék tartja problémának, és ugyanígy 81 százalék szerint jelentene problémát az ukrajnai háború eszkalációja.

75 százalék pedig nukleáris incidens kockázatától is tart"

– mondta a kutatásról az InfoRádióban Gát Ákos Bence, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója, a Danube Institute Kommunikációs és külkapcsolati vezetője.

Kiemelte még a számok közül, hogy az emberek 73 százaléka ért egyet Ukrajna uniós támogatásával (Magyarországon ez a szám 59 százalék), igaz, a felmérésben együttesen kezelik a szankciók, a humanitárius, a pénzügyi vagy a katonai támogatás kérdését, így ezek külön-külön támogatása nem derül ki a felmérésből.

"A Századvég Alapítvány Európa Projekt kutatásában viszont vannak ilyen számok is:

az európaiak 79 százaléka látja úgy, hogy az energiaválság részben az EU elhibázott energiapolitikájának a következménye.

És a válaszadóknak mindössze egytizede mondja azt, hogy a szankciók Oroszországnak ártanak" – emelte ki.

Az Eurobarometer felmérésében kérdezték azt is, hogy "hasznos-e az uniós tagság", a magyarok 78 százaléka szerint igen, míg az uniós átlag 72 százalék.

"Vannak országok, ahol erre a kérdésre sokkal kevesebben felelnek ilyen pozitívan, Ausztriában 55 százaléknyian válaszoltak igennel. Az újonnan csatlakozott országok között megemlíthetjük Bulgáriát is, ahol a második legalacsonyabb az érték 60 százalékkal, Olaszország száma 61, Franciaországé 63" - fejtette ki Gát Ákos Bence.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×