eur:
389.94
usd:
365
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Kórházba tolnak hordágyon egy beteget Sanghajban 2022. december 23-án. December 7-én Kína radikálisan enyhítette a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett, világszerte a legszigorúbbak között nyilvántartott szigorításokat, és azóta egyre növekszik a vírusfertőzöttek száma.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Plavevski

Egy kínai tartomány lakosainak 89 százaléka koronavírusos

Henanban, az ország harmadik legnépesebb tartományában 88 millióan lehetnek betegek – közölte egy magas rangú helyi tisztviselő.

A legtöbben december 19-én fordultak a tartományban lázas betegeknek létrehozott klinikákhoz: azóta valamelyest csökkent a friss megbetegedések száma.

Kína január nyolcadikán nyitotta meg határait a külföldiek előtt: ez a legjelentősebb lépés abban a folyamatban, melyben a tüntetések hatására a vírushoz való hozzáállásán gyökeresen változtatott az ország. A lazítás a múlt hónapban kezdődött és a megbetegedések számának meredek felíveléséhez vezetett – írja a The Guardian.

A folyamat folytatódhat, mivel januárban a kínai holdújév alkalmából kínaiak milliói utaznak majd az országon belül. Az előző hétvégén már 34,7 millió embert kelt útnak: ez harmadával több, mint ahányan tavaly ugyanebben az időszakban indultak útnak.

Bár Kína már megszüntette a karanténkötelezettséget, sok ország követeli meg a negatív teszt felmutatását a beutazni kívánó kínaiaktól, ezzel próbálják meg megakadályozni, hogy az ország víruskitörése máshol is problémákat okozzon. Kínában a kórházak és a krematóriumok is kapacitásukon felül működnek a sok koronavírusos eset miatt.

A hivatalos adatok szerint Kínában január 8-ig mindössze 5272 ember halt bele a koronavírusba, ami a világ egyik legalacsonyabb halálozási arányát jelenti. A WHO szerint azonban ez alulreprezentálja a valós helyzetet, és idén akár egymillióan is belehalhatnak a vírusba az országban.

A kínai állami média és az ország vezető tisztviselői egyaránt kicsinyíteni igyekeznek a koronavírus jelentette veszélyt, azt hangoztatva, hogy

az élet újraindult az országban, a vírus gyenge, az emberek pedig erősek.

Már nem a megfertőződések, hanem a súlyos megbetegedések elkerüléséről beszélnek, valamint arról, hogy Kína a vírus elleni harc új fejezetéhez érkezett.

Az ázsiai részvények öt hónapos csúcsra ugrottak az ország újranyitásával párhuzamosan. Az utazóknak ugyanakkor meg kell még küzdeniük azzal, hogy a jelenlegi repülőgépforgalom messze sem egyezik meg azzal, amit a pandémia kezdete előtt tapasztalni lehetett. A járatok száma tizede a négy évvel ezelőttinek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×